Северозападна покраина (ЈАР)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Северозападна покраина
Noordwes
Површина 116,320 км2
Население 3,669,349
Јазици: цвана (65,36%)
африканс (7,51%)
коса (5,85%)
сото (5,70%)
цонга (4,71%)
сепеди (4,18%)
зулу (2,52%)
ндебеле (1,34%)
англиски (1,16%)
Раси: Црнци (91,5%)
Белци (6,7%)
Обоени (1,6%)
Индијци/Азијци (0,3%)
Главен град: Мафекинг
Најголем град: Мафекинг
Премиер: Супра Махумапело
(АНК)
Местоположбата на Северозападот

Северозападната покраина е покраина во Јужноафриканската Република. Нејзин главен град е Мафекинг. Покраината е создадена по крајот на апартхејдот во 1994 и вклучува делови од поранешните покраини Трансвал и Кејп, како и од поранешниот бантустан Бофутацвана.