Северен Левант

Од Википедија — слободната енциклопедија

Северниот Левант ― регион во источното Средоземје, дел од поширокиот регион на Левантот, кој оди на југ сè до реката Литани.

Во археологијата, Северниот Левант може да се дефинира како северен дел од она што на арапски се нарекува „билад ал-шам, „земјата на шам [Сирија]“, со други поими северниот дел на голема Сирија.[1] Оксфордскиот прирачник за археологијата на Левантот: ок. 8000–332 п.н.е. (ОХАЛ; 2013) ги дефинира нејзините граници, за специфичните цели на книгата, на следниов начин.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Steiner & Killebrew, p. 2.
  2. 2,0 2,1 2,2 Steiner & Killebrew, p. 9.

Библиографија[уреди | уреди извор]

  • Steiner, Margreet L.; Killebrew, Ann E. (2013). The Oxford Handbook of the Archaeology of the Levant: c. 8000-332 BCE. OUP Oxford. стр. 2, 9. doi:10.1093/oxfordhb/9780199212972.001.0001. ISBN 9780199212972.