Прејди на содржината

Санторио Санторио

Од Википедија — слободната енциклопедија
Санторио Санторио Роден: 29.03.1561Починал: 22.02.1636 (Возраст 74)

Санторио Сантори[1] (29 март 1561 – 25 февруари 1636 година[2]) исто така наречен Санторио Санторио, Санторио де Санкторис или Санкториус од Падова[3] и разни комбинации од овие имиња, бил италијански физиолог, лекар и професор, кој го вовел квантитативниот пристап во животните науки и се сметал за татко на современото квантитативно експериментирање во медицината. Тој е познат и како изумител на неколку медицински помагала. Неговото дело De Statica Medicina, напишано во 1614 година, видело многу публикации и влијаело на генерации лекари.[4][5]

Живот[уреди | уреди извор]

Санторио е роден на 29 март 1561 година во Каподистрија, во венецијанскиот дел на Истра (денес во Словенија ).[6] Мајката на Санторио, Елизабета Кордонија, била благородничка од истарско семејство. Таткото на Санторио, Антонио, бил благородник од Фриули, кој работел за Венецијанската Република како началник на уредбата на градот.[7]

Се школувал во својот роден град и ги продолжил студиите во Венеција пред да влезе на Универзитетот во Падова во 1575 година,[8] каде што се стекнал својата медицинска диплома во 1582 година. Тој станал личен лекар на еден хрватски благородник од 1587 до 1599 година, а основал медицинска ординација во Венеција, каде што го запознал Галилео.[9]

Санторио умрел во Венеција на 25 февруари 1636 година[2] од компликации на болест на уринарниот тракт од која страдал многу години, и бил погребан во црквата Слуги на Пресвета Богородица (италијански: Santa Maria dei Servi ).[10]

Работа[уреди | уреди извор]

Од 1611 до 1624 година, Санторио бил претседател на теоретска медицина на Универзитетот во Падова, каде што изведувал експерименти за температура, дишење и тежина. Тој поднел оставка од универзитетот во 1624 година, поради политичкото противење од сенатот. Неговото звање професор и пензијата му биле задржани една година откако се пензионирал, бидејќи се вратил да се занимава со медицина во Венеција во1625 година. Во 1630 година, тој бил еден од членовите на Венецијанскиот колеџ на лекари назначен да ја лекува венецијанската чума.[11]

Неговите практики и размислувања ги следеле Хипократските и Галенските принципи, но неговиот остар експериментализам го означувал како претставник на јатрофизичкото училиште за медицина од 17 век.[12] Ова училиште на мислата се фокусирало на примената на математиката и физиката во изучувањето на физиологијата.[13]

Пронајдоци[уреди | уреди извор]

Санторио бил првиот што користел мерач на ветер, мерач на струја, пулсилогиум (уред што се користи за мерење на брзината на пулсот ) и термоскоп.[13] Неговиот пулсилогиум и топломер претходел на слични пронајдоци од Галилео Галилеј, Паоло Сарпи и Џовани Франческо Сагредо, кои биле неговиот учен круг на пријатели во Венеција.[2] Санторио го вовел пулсилогиумот во 1602 година и термоскопот во 1611 година.[14]

A man sitting in a chair-like contraption attached to a scale above for weighing him.
Санкторио седи во рамнотежата што ја направил за да ја пресмета неговата нето промена на тежината со текот на времето по внесувањето и излачувањето на храна и течности.

Пулсилогиумот веројатно бил првата машина за прецизност во медицинската историја. Обемното експериментирање со неговата нова алатка му овозможило на Санторио да го стандардизира галенското образложение на пулсот и да опише квантитативно различни правилни и неправилни честоти.[15] Еден век подоцна, друг лекар, Франсоа Буасие де Соваж де Лакроа го користел пулсилогиумот за да ја тестира срцевата функција.[12]

Проучување на метаболизмот[уреди | уреди извор]

Санкториус го проучувал таканареченото perspiratio insensibilis или нечувствително потење на телото, веќе познато на Гален и другите антички лекари, и го започнал проучувањето на метаболизмот.[10] Во период од триесет години, Санторио користел уред со стол за да се мери себеси и сè што јадел и пиел, како и урината и изметот. Тој ја споредил тежината на она што го изел со онаа на неговите отпадни производи, кои се значително помали затоа што на секои 8 килограми храна што ја изел, тој излачувал само 3 килограми отпад.[16] Санторио го применил и својот уред за мерење за да ги проучува своите пациенти, но записите од овие експерименти се изгубени.[10]

Неговиот значаен заклучок за наоѓање на ова беше дека:

Нечувствителното потење се прави преку порите на телото, кои се насекаде по телото, и покриени со кожа како мрежа; или се врши со дишење преку уста, кое обично, за време од еден ден, изнесува приближно количество од половина фунта, што може јасно да се види со дишење во чаша.[13]

Овој важен експеримент е потеклото на значењето на мерењето на тежината во медицината.[17] Додека неговите експерименти биле реплицирани и надоградувани од неговите следбеници и конечно биле надминати од Антоан Лавоазие во 1790 година, тој сè уште се слави како татко на експерименталната физиологија. Познат е и „столот- вага“, кој тој го конструирал и употребил за време на овој експеримент.[12][16]

Библиографија[уреди | уреди извор]

 • Methodus vitandorum errorum omnium qui in arte medica contigunt (1602)
 • Commentaria in artem medicinalem Galeni (1612)
 • De Statica medicina (1614)
 • Commenteria in primam Fen primi Canonis Avicennae (1625)
 • Commenteria in primam sectionem Aphorismorum Hippocratis (1629)
 • Де ремедиорум изум (1638)
 • De lithotomia seu calculi vesicae consultatio во соавторство со L. Batarourum (1629) (Постхумно)
 • De instrumentis medicis (необјавено) [10]

Грантови именувани по Санторио[уреди | уреди извор]

Во јануари 2018 година, италијанската институција Institutio Santoriana – Fondazione Comel го создаде Центарот за проучување на медицината и телото во ренесансата (CSMBR) како меѓународна институција за напредно истражување во чест на Санторио за проучување на медицинското човештво.[18] Центарот нуди секоја година разни награди и грантови за меѓународни научници кои се именувани по Санторио, како што се наградата Санторио за извонредност во истражувањето и стипендијата Санторио за медицински хуманитарни науки.[19]

Нводи[уреди | уреди извор]

 1. Barry, Jonathan; Bigotti, Fabrizio, уред. (2022). „Santorio Santori and the Emergence of Quantified Medicine, 1614-1790“. Palgrave Studies in Medieval and Early Modern Medicine (англиски). doi:10.1007/978-3-030-79587-0. ISBN 978-3-030-79586-3. ISSN 2524-7387.
 2. 2,0 2,1 2,2 Bigotti, Fabrizio; Barry, Jonathan (2022), Barry, Jonathan; Bigotti, Fabrizio (уред.), „Introduction“, Santorio Santori and the Emergence of Quantified Medicine, 1614-1790: Corpuscularianism, Technology and Experimentation (англиски), Cham: Springer International Publishing: 1–63, doi:10.1007/978-3-030-79587-0_1, ISBN 978-3-030-79587-0, Посетено на 28 March 2022
 3. Pearce, J. M. S. (April 2002). „A brief history of the clinical thermometer“. QJM: Monthly Journal of the Association of Physicians. 95 (4): 251–252. doi:10.1093/qjmed/95.4.251. ISSN 1460-2725. PMID 11937653.
 4. „SANTORIO, Santorio (1561–1636): Medicina Statica: Being the Aphorisms of Sanctorius...“. Hagströmerbiblioteket. Посетено на 22 December 2017.
 5. Zupanič Slavec, Zvonka (2001). „Vpliv Santorijevih del na Dubrovčana Đura Armena Baglivija“ [The Influence of Santorio Santorii on Đuro Armen Baglivi from Dubrovnik] (PDF). Medicinski razgledi (словенечки и англиски). 40 (4): 443–450.
 6. Purnis, Jan (2016), Sgarbi, Marco (уред.), „Sanctorius: Born: 29 March 1561, Capodistria, Venetian Republic (now Koper) Died: 22 February 1636, Venice“, Encyclopedia of Renaissance Philosophy (англиски), Cham: Springer International Publishing: 1–4, doi:10.1007/978-3-319-02848-4_970-1, ISBN 978-3-319-02848-4
 7. Bigotti, Fabrizio; Taylor, David; Welsman, Joanne (June 2017). „Recreating the Pulsilogium of Santorio: Outlines for a Historically-Engaged Endeavour“. Bulletin of the Scientific Instrument Society. 133: 30–35. PMC 6420152. PMID 30882088.
 8. Gasparini, Mladen (2011). „Santorio Santorio: the pioneer of evidence based medicine“. Annales kinesiologiae. 2 (1): 49–56. ISSN 2232-2620. OCLC 814120160.[мртва врска]
 9. Van Helden, Al (1995). „Santorio Santorio“. The Galileo Project. Посетено на 22 December 2017.
 10. 10,0 10,1 10,2 10,3 Eknoyan, G. (1999). „Santorio Sanctorius (1561–1636) – founding father of metabolic balance studies“. American Journal of Nephrology. 19 (2): 226–233. doi:10.1159/000013455. ISSN 0250-8095. PMID 10213823.
 11. Nutton, Vivian; D’Alessio, Silvana (2022), Barry, Jonathan; Bigotti, Fabrizio (уред.), „Santorio Santori on Plague: Ideas and Experience Between Venice and Naples“, Santorio Santori and the Emergence of Quantified Medicine, 1614-1790: Corpuscularianism, Technology and Experimentation (англиски), Cham: Springer International Publishing: 217–238, doi:10.1007/978-3-030-79587-0_8, ISBN 978-3-030-79587-0, Посетено на 28 March 2022
 12. 12,0 12,1 12,2 Grijs R, Vuillermin D (2017). „Measure of the heart: Santorio Santorio and the Pulsilogium - Hektoen International“. hekint.org. Посетено на 4 August 2020.
 13. 13,0 13,1 13,2 „Santorio Santorio (1561-1636)“. Vaulted Treasures: Historical Medical Books at the Claude Moore Health Sciences Library (англиски). Посетено на 4 August 2020.
 14. Kelly K (2010). The scientific revolution and medicine : 1450-1700. New York: Infobase Publishing. стр. 36. ISBN 978-1-4381-2636-4. OCLC 539314988.
 15. Bigotti, Fabrizio; Taylor, David (2017). „The Pulsilogium of Santorio: New Light on Technology and Measurement in Early Modern Medicine“. Societate Si Politica. 11 (2): 53–113. ISSN 1843-1348. PMC 6407692. PMID 30854144.
 16. 16,0 16,1 Price C (13 August 2018). „Probing the Mysteries of Human Digestion“. Science History Institute (англиски). Посетено на 4 August 2020.
 17. Kuriyama, Shigehisa (1 September 2008). „The Forgotten Fear of Excrement“. Journal of Medieval and Early Modern Studies (англиски). 38 (3): 413–442. doi:10.1215/10829636-2008-002. ISSN 1082-9636.
 18. „Home“. CSMBR - Fondazione Comel (италијански). Посетено на 4 August 2020.
 19. „International Summer School in Renaissance Medicine - Early Modern Representations of the Body and its Changing Matter, 29-31 March 2019, Italy“. ARMACAD (англиски). Посетено на 4 August 2020.

Поврзано[уреди | уреди извор]