СУ „Лазар Танев“ - Скопје

Од Википедија — слободната енциклопедија

Лазар Танев

Место
Општина: Центар
Место: Скопје
Основни информации
Контактни информации

„Лазар Танев“ — средно училиште во Скопје, Општина Центар[1].

Училиштето е именувано по првиот градоначалник на Град Скопје Лазар Танев.

Основање и развој[уреди | уреди извор]

Училиштето е основано во 1949 година со решение на Владата на НРМ по предлог на Комитетот за угостителство и туризам. При формирањето се мислело училиштето да квалификува квалификуван кадар за угостителство од сите профили: келнери, готвачи и слаткари. Бројот на учениците во првите години бил мал, а со зголемувањето на потребите од угостителски кадар се зголемувал и бројот на учениците.

Една учебна година училиштето работело во Охрид, потоа во Битола, а од 1950/51 во Скопје на ул. Огњан Прица бр. 5.

Од октомври 1986 година центарот се префрлил во адаптираните простории на поранешното основно училиште „Владо Тасевски“, каде што и денес се наоѓа.

На 28.03.2006 година настанува промена на името на училиштето (Средно училиште на Град Скопје „Лазар Танев“) и истото преминува во надлежност на Град Скопје.

Од учебната 2008/2009 година се отворила паралелка од хемиско-технолошката струка од образовниот профил пекар.[2]

Учество на натпревари[уреди | уреди извор]

Освоени награди[уреди | уреди извор]

Познати личности кои учеле во ова училиште[уреди | уреди извор]

Познати личности кои предавале во ова училиште[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Листа на средни училишта во кои е застапено стручното образование во Република Македонија
  2. „Историјат“. СУ „Лазар Танев“. Посетено на 17 декември 2021.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]