Роми Шнајдер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Шнајдер како Елизабет од Австрија во „Сиси“ (1955)

Роми Шнајдер (Romy Schneider, Виена, 1938 - Париз, 29 мај 1982), австриска филмска артистка. Сними повеќе од 50 филмови, најмногу во Франција и во Италија.

Најпознати и се улогите во филмовите „Сиси“, „Кардинал“, „Победници“, „Убиството на Троцки“ и „Директна смрт“.