Романска кирилица

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Романската кирилична азбука била азбука која ја користел романскиот јазик пред 1860 или 1862 година кога била заменета со романската латинична азбука иако кириличната верзија се користела сè до некаде 1920 година. Оваа азбука не е иста со молдавската кирилична азбука.

Азбука[уреди | уреди извор]

Буква кирилична нумеричка вредност романска латинична буква транзиционална азбука молдавска кирилична буква МФА Име
А 1 a A a а /a/ Az
Б b Б Б б /b/ Buche
В 2 v В в в /v/ Vede
Г 3 g, gh G g г /ɡ/ Glagol
Д 4 d D d д /d/ Dobru
Є, Е 5 e E e е /e/ Est
Ж j Ж ж ж /ʒ/ Juvete
Ѕ 6 dz дз /d͡z/ Zalu
З 7 z Z z з /z/ Zemle
И 8 i I i и /i/ Ije
Й i Ĭ ĭ й /j/, /ʲ/
І 10 i I i и /i/ I
К 20 c, ch K k к /k/ Kaku
Л 30 l L l л /l/ Liude
М 40 m M m м /m/ Mislete
Н 50 n N n н /n/ Naş
О 70 o O o о /o̯/ On
П 80 p П п п /p/ Pocoi
Р 100 r Р р р /r/ Râţă
С 200 s S s с /s/ Slovă
Т 300 t T t т /t/ Tferdu
Ѹ (Ȣ, ȣ, ɣ) u у /u/ Upsilon
Ȣ u (Ȣ, ȣ, ɣ) у /u/ Ucu
Ф 500 f F f ф /f/ Fârta
Х 600 h Х х х /h/ Heru
Ѡ 800 o O o о /o/ Omega
Щ şt Щ щ шт /ʃt/ Ştea
Ц 900 ţ Ц ц ц /t͡s/ Ţi
Ч 90 c (пред e, i) Ч ч ч /t͡ʃ/ Cervu
Ш ş Ш ш ш /ʃ/ Şa
Ъ ă, ŭ Ъ ъ э /ə/ Ier
Ы â, î, ĭ, ŭ Î î ы /ɨ/ Ieri
Ь ă, ŭ, ĭ Ꙋ̆ ꙋ̆ ь
Ѣ ea Ea ea я /æ/ Eati(u)
Ю iu Ĭ ĭ ю /ju/ Io / Iu
IA ia Ĭa ĭa иа /ja/ ia
Ѥ ie Ĭe ĭe ие /je/
Ѧ ĭa, ea Ĭa ĭa, Ea ea я /ja/, /æ/ Ia
Ѫ î Î î ы /ɨ/
Ѯ 60 x Ks ks кс /ks/ Csi
Ѱ 700 ps Пs пs пс /ps/ Psi
Ѳ 9 th, ft T t, Ft ft т, фт /t/ and approx. /θ/ Thita
Ѵ 400 i, u I i; Ꙋ и, у /i/, /y/, /v/
în îm În în Îm îm ын, ым /ɨn/, /ɨm/ În
Џ g (пред e, i) Џ џ ӂ /d͡ʒ/ Gea

Видете исто така[уреди | уреди извор]