Рибарот и рипката и други сказни

Од Википедија — слободната енциклопедија

„Рибарот и рипката и други сказни“ — збирка сказни од Александар Сергеевич Пушкин.

Изданија[уреди | уреди извор]

  • Издание на Просветно дело, редакција „Детска радост“ од 1998 година: Книгата е отпечатена во мек повез, со димензии од 20 сантиметри и има 107 страници. Каталогизацијата е извршена од Народната и универзитетска библиотека „Климент Охридски“ од Скопје, а книгата ја носи меѓународната ознака ISBN 9989-30-269-3. Изборот и препевот на сказните ги направил Георги Сталев, илустрациите во книгата ги направила Даниела Андонова, дизајнот и графичкото уредување е дело на Димче Исаиловски, а коректурата ја извршила Оливера Ќорвезироска. Книгата е испечатена во печатницата на НИП „Нова Македонија“.[1]
  • Издание на Просветно дело, редакција „Детска радост“ од 2004 година: Книгата е објавена во библиотеката „лектирни изднаија“. Таа е отпечатена во мек повез, со димензии од 20 сантиметри и има 107 страници. Каталогизацијата е извршена во Народна и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ во Скопје, а книгата ја носи меѓународната ознака ISBN 9989-30-496-3. Илустрациите во книгата ги направила Даниела Андонова, дизајнот и графичкото уредување е дело на Жарко Туниќ, а коректурата ја извршила Оливера Ќорвезироска. Книгата е испечатена во печатницата „Коста Абраш“ во Охрид.[2]

Содржина[уреди | уреди извор]

Збирката ги содржи следниве песни:[3]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. А. С. Пушкин, Рибарот и рипката и други сказни, Детска радост, Скопје, 1998.
  2. А. С. Пушкин, Рибарот и рипката и други сказни, Просветно дело, Редакција „Детска радост“, Скопје, 2004.
  3. А. С. Пушкин, Рибарот и рипката и други сказни, Детска радост, Скопје, 1998.