Рајко Јовчевски

Од Википедија — слободната енциклопедија

Рајко Јовчевскимакедонски писател за деца и преведувач[1][2].

Животопис[уреди | уреди извор]

Рајко Јовчевски е роден во с. Луково, Струшко на 23 февруари 1937 година[2]. Завршил Филолошки факултет во Скопје[2]. Бил уредник во „Детска радост“ при НИП „Нова Македонија“[2]. Член на ДПМ од 1969 година.[3] Автор е на книгите:[2].

 • Еден малечок свет (поезија, 1967),
 • Зад ридот изворче (раскази, 1972),
 • Златното фенерче на летото (поезија, 1973),
 • Тивко шумолат брезите (поезија, 1983),
 • Грда пролет во глувите ридишта (раскази, 1985),
 • Сказна за Горанчо (сликовница, 1986),
 • Трите златни соништа (сказни, 1986),
 • Артисти напред (драмски текстови, 1988),
 • Кога ќе процветаат девојчињата (поезија, 1989),
 • Глувото зрно и големиот ум(сказна, 1990),
 • Амор од Катино (роман, 1991),
 • Изворче од спомени (раскази, 1992),
 • Кула од копнежи (роман, 1993),
 • Една друга љубов (роман, 1994),
 • Сказни (1996),
 • Клап, клап, клап (брзозоборки, 1997),
 • Трите осамени глувчиња (сликовница, 1997),
 • Танцувајте куклички (драмски текстови, 1999)

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Strezovski, Jovan (1991). Poetska Struga: 1962-1991. Naša kniga.
 2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 http://www.org.mk/struga-heritage/tekst.asp-lang=mac&tekst=287.htm www.org.mk
 3. Македонски писатели/Macedonian writers, Друштво на писатели на Македонија, 2004, стр.111.