Рајдинг

Од Википедија — слободната енциклопедија
Панорамски поглед

Рајдинг е село во Градиште, Австрија, оддалечено околу 21 километри од Сопрон. Селото се наоѓа на ридовите над Сопрон и има 837 жители. Селото постои од 1222 година. Најистакнатиот лик кој потекнува од селото бил унгарскиот композитор Франц Лист, роден 1811 на имотот на семејството Естерхази. Последниот сопственик на куќата Пал Естерхази ја донирал во 1971 година на селото и била преуредена како музеј. Денес таа куќа ги задржува спомените од животот Лист кои се собрани и зачувани со помош на месното население.