Раноирска астрологија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Астрологија
Почетоци
Историја на астрологијата
Историја на астрономијата
Астрологија и астрономија
Традиции
Вавилонска астрологија
Арапска и персиска астрологија
Кинеска астрологија
Египетска астрологија
Хеленско-римска астрологија
Индиска астрологија
Исламска астрологија
Сидерална астрологија
Западна астрологија
Видови
Хороскоп
Натална астрологија
Годишен хороскоп
Хорарна астрологија
Мундана астрологија
Категории
Астролози
Портал:Астрологија


Не е јасно дали постои форма на рана ирска астрологија пред контакт со западната астрологија, бидејќи најраните извори на ирски јазик се едноставно преводи од стандардни западни извори. Историчарот Питер Бересфорд Елис тврди дека иако постојат докази за развој на ирската астрологија од VII век од н.е. наваму, сè порано е оставено на претпоставка заснована врз континенталните келтски артефакти како календарот на Колињи .[1]

Додека пред-келтските мегалити во Ирска често се усогласени со сончеви и месечеви феномени, не се пронајдени докази за видот на планетарниот симболен систем, како што се гледа во системите за астрологија на другите култури.

Поврзано[уреди | уреди извор]

  • Археоастрономија
  • Келтски календар

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Ellis, Peter Berresford (1996). „Early Irish Astrology: An Historical Argument“. Réalta. 3 (3). Посетено на 13 August 2018. In all histories of western astrology there is a curious omission. There are no references to early Irish, nor - indeed - ancient Celtic, astrological practices.... We can trace the development of Irish astrology fairly easily from the 7th Century AD, when our records in Irish and Hiberno-Latin begin to survive. But for anything prior to this period we must, at this time, turn to Continental Celtic remains.