Прејди на содржината

Пулилу

Од Википедија — слободната енциклопедија
Дел од серијата за
Предколонијална историја на Филипините
Oпштествени класи Владејачка класа (Магино, Гину, Тумао)

Апо, Дату Багани Лакан Панглима Раџах Султан Тимуај Средна класа Тимава Махарлика Обични луѓе, кметови и робови Алипинг намамахај Алипин и гигилид Булисик Булислис Хорохан Урипон

Политички субјектиЛусон

каболански

CaintaIbalon

Ма-и

Мајнила

Намајан

ПулилуСандаоТондоВисајасСебуДапитанМаџа-ас

Минданао

БутуанЛанаоМагуинданаоБуајанСанмаланСулу

Клучни фигуриАгустин де ЛегазпиАзим уд-Дин I од СулуБатара Шах ТенгаДату Дата

Дату Сикатуна Дајанг КалангитанДимасангчај АделДајанг СасабанГат ПангилГугу СарикулаЈајадева

Камал уд-Дин Лаут Буисан Лакандула ЛапулапуМагат Магат Саламату Ламату sitРаџа ХумабонРаџа ЛонтокРаџа МатандаРаџа СалалилаРаџа СулејманРаџа ТупасРегимо ДирајаКабунгсуванШариф ул-ХашимШри ЛумајТарик СулејманУрдуја

Примарни извори и артефактиКодекс на боксер

Бутунски печат од слонова коска Лагуна натпис со бакарна плоча Монреални камења Филипинските острови, 1493–1898

По темаКултурни достигнувањаИсториографијаМонарси сопружнициПриголеми владетелиРелигијаВојна

Пулилу бил предхиспански баранг со центар во денешно Полило, Кесон[1] и бил споменат во кинескиот весник Zhufan zhi 諸蕃志 (1225).[2] Тој бил опишан како политички поврзан со државноста на Сандао „三嶋“ во Каламјаните, која самата била вазална држава на поголемата земја Ма-и „麻逸“ со центар во Миндоро.[2] Било забележано дека нејзините луѓе биле воинствени и склони кон грабежи и конфликти. Во оваа област, морето било полно со корални гребени, кои имале брановидни површини кои наликувале на распаѓање на стеблата на дрвјата или на жилет. Бродовите што оделе покрај гребените морало да бидат подготвени да направат остри маневри за да ги избегнеле затоа што биле поостри од мечовите и халаберите. Овде се произведувале и црвени корали и сини ланган корали, но тие биле доста тешко да се најдат. Исто така бил сличен на Сандао во локалните обичаи и трговски производи. Главниот извоз на оваа мала држава биле ретките корали.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Mulder, "The Philippine Islands in the Chinese World Map of 1674," page 222.
  2. 2,0 2,1 2,2 A Chinese Gazetteer of Foreign Lands A new translation of Part 1 of the Zhufan zhi 諸蕃志 (1225) By Shao-yun Yang (Department of History, Denison University) October 2, 2022