Претседател на Сирија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Претседател на
Сириската Арапска Република
رئيس سوريا‎‎
Standard of the President of Syria.svg
Bashar al-Assad (cropped).jpg
Функционер
Башар ел-Асад

од 17 јули 2000 г.
СедиштеПретседателски дворец и Октомвриски дворец (Тишрин), Дамаск
Мандат7 г., еднаш повторливо
Прв функционерШукри ел-Куватли
Создадена17 април 1946

Претседател на Сирија (арапски: رئيس سوريا) — шеф на државата Сириска Арапска Република и нејзината извршна власт. Има многу широки овластувања кои може да ги делегира (по сопствено наоѓање) на потпретседателите. Има право да ги назначи и разреши премиерот, другите членови на Министерскиот совет (кабинетот) и воените старешини.[1]

Избирање[уреди | уреди извор]

Услови[уреди | уреди извор]

Уставот на Сирија пропишува дека мандатот на претседателот може да трае 7 години и да се повтори еднаш. Условите за кандидатура во претседателските услови се следниве:

 1. лицето мора да е муслиман
 2. лицето мора да ја ужива поддршката на барем 35 пратеници
 3. лицето мора да има барем 34 години
 4. лицето мора да има живеено во Сирија барем 10 години
 5. лицето мора да е Сириец по род или да има родители кои се Сиријци по род
 6. лицето не смее да е во брак со сопружник од друга националност

Овластувања[уреди | уреди извор]

Претседателот ја има врховната извршна власт во државата, што се однесува на најразлични управни функции како надворешните односи, има право да го распушти Народниот совет (парламентот), во кој случај се избира нов состав во законски рок од 90 дена од распуштањето.

Список на претседатели[уреди | уреди извор]

Значење
вршител на должноста претседател
Национален блок
Сириска социјална националистичка партија
воен управник
Арапско ослободително движење
Национален сојуз
Народна партија
Баас - Сириски огранок
Сириски Баас

Држава Сирија во состав на Францускиот мандат (1922–1930)[уреди | уреди извор]

Бр. Портрет Име
(роден-починал)
Стапил Отстапил Партија Белешки
1 Subhi barkat.jpg Субхи Баракат
(1883–1939)
28 јуни 1922 21 декември 1925 независен
Франсоа Пјер-Алип
(1853–1932)
9 февруари 1926 28 април 1926 независен
2
Ахмад Нами
(1840–1928)
28 април 1926 15 февруари 1928 независен
Taj aldin.jpg Таџ ел-Дин ел-Хасани
(1885–1943)
15 февруари 1928 14 мај 1930 независен

Сириска Република во состав на Францускиот мандат (1930–1946)[уреди | уреди извор]

Бр. Портрет Име
(роден-починал)
Стапил Отстапил Партија Белешки
Taj aldin.jpg Таџ ел-Дин ел-Хасани
(1885–1943)
14 мај 1930 19 ноември 1931 независен
Леон Соломјак
(1873–1960)
19 ноември 1931 11 јуни 1932 независен
3 Muhammad Ali al-Abid.jpg Мухамед Али ел-Абид
(1867–1939)
11 јуни 1932 21 декември 1936 независен
4 Hashim Al Atassi.jpg Хашим ел-Атаси
(1875–1960)
21 декември 1936 7 јули 1939 Национален блок
5 Bahij al-Khatib.jpg Бахиџ ел-Хатиб
(1895–1981)
10 јули 1939 4 април 1941 независен
Khalid al-Azm.jpg Халид ел-Азм
(1903–1965)
4 април 1941 16 септември 1941 независен
6 Taj aldin.jpg Таџ ел-Дин ел-Хасани
(1885–1943)
16 септември 1941 17 јануари 1943 независен Починал на служба.[2]
Jamil al-Ulshi.jpg Џамил ел-Улши
(1883–1951)
17 јануари 1943 25 март 1943 независен
7 Ata al-Ayyubi.jpg Ата ел-Ајуби
(1877–1951)
25 март 1943 17 август 1943 независен
8 Portrait of Shukri al-Quwatli in 1943.jpeg Шукри ел-Куватли
(1891–1967)
17 август 1943 17 април 1946 Национален блок

Сириска Република (1946–1958)[уреди | уреди извор]

Бр. Портрет Име
(роден-починал)
Стапил Отстапил Партија Белешки
8 Portrait of Shukri al-Quwatli in 1943.jpeg Шукри ел-Куватли
(1891–1967)
17 април 1946 29 март 1949 Национален блок /
Национална партија
Сменет со преврат на 29 март 1949 г. од Хусни ел-Заим (началникот на ГШ).[3]
9 Husni al-Zaiim.jpg Хусни ел-Заим
(1897–1949)
30 март 1949 14 август 1949 Сириска социјална националистичка партија Сменет во 1949 г. со државен преврат под водство на Адиб Шишакли и подоцна погубен по наредба од новата влада.[4]
10 Sami al-Hinnawi.jpg Сами ел-Хинави
(1898–1950)
14 август 1949 15 август 1949 воен управник
4 Hashim Al Atassi.jpg Хашим ел-Атаси
(1875–1960)
15 август 1949 2 декември 1951 Национална партија
Adib al-Shishakli.jpg Адиб Шишакли
(1909–1964)
2 декември 1951 3 декември 1951 Сириска социјална националистичка партија
11 Fawzi Selu.jpg Фаузи Селу
(1905–1972)
3 декември 1951 11 јули 1953 воен управник
12 Adib al-Shishakli.jpg Адиб Шишакли
(1909–1964)
11 јули 1953 25 февруари 1954 Арапско ослободително движење Дал оставка во 1954 г. поради заканите за државен преврат.[5] Пребегнал во друга земја, тврдејќи дека не сакал земјата да западне во граѓанска војна.[5]
Maamoun Kuzbari.jpg Маамун ел-Кузбари
(1914–1998)
25 февруари 1954 28 февруари 1954 независен
4 Hashim Al Atassi.jpg Хашим ел-Атаси
(1875–1960)
28 февруари 1954 6 септември 1955 Национална партија
8 Portrait of Shukri al-Quwatli in 1943.jpeg Шукри ел-Куватли
(1891–1967)
6 септември 1955 22 февруари 1958 Национална партија

Обединета Арапска Република (1958–1961)[уреди | уреди извор]

Бр. Портрет Име
(роден-починал)
Стапил Отстапил Партија Белешки
13 Nasser portrait2.jpg Гамал Абдел Насер
(1918–1970)
22 февруари 1958 29 септември 1961 Национален сојуз

Сириска Арапска Република (1961–)[уреди | уреди извор]

Бр. Портрет Име
(роден-починал)
Стапил Отстапил Партија Белешки
Maamoun Kuzbari.jpg Маамун ел-Кузбари
(1914–1998)
29 септември 1961 20 ноември 1961 независен
Изат ел-Нус
(1900–1972)
20 ноември 1961 14 декември 1961 воен управник
14 Nazim al-Kudsi.jpg Назим ел-Кудси
(1906–1998)
14 декември 1961 8 март 1963 Народна партија ел-Кудси е сменет со државниот преврат во 1963 г. познат како Осмомартовска револуција. На власт дошол Националниот совет за револуционерна команда, иако вистинската власт ја имал баасовскиот воен комитет, кој го приредил превратот.[6]
15 Luai al-Atassi.jpg Луај ел-Атаси
(1926–2003)
9 март 1963 27 јули 1963 независен Назначен за претседател од воениот комитет бидејќи не претставувал закана за власта на комитетот.[7] Си дал оставка по читската на високите небаасовски офицери.[8]
16 Amin al-Hafez 1965.jpg Амин ел-Хафиз
(1921–2009)
27 јули 1963 23 февруари 1966 Баас
(Сириски огранок)
Сменет со превратот во 1966 г. приреден од Воениот комитет поради поддршката за Мишел Афлак and the Националната комнда на Арапски Социјалистички Баат.[9]
17 Nureddin Atassi.jpg Нуредин ел-Атаси
(1929–1992)
25 февруари 1966 18 ноември 1970 Сириски Баас Сменет со преврат предизвикан од несогласувањата со Салах Џедид, кој ја имал вистинската власт во државата од 1966 до 1970 г. и министерот за одбрата, Хафиз ел-Асад.[10] Асад покренал државен удар во 1970 г.[11]
Ahmad al-Khatib, the interim head of state who ruled Syria for four months from November 1970 to March 1971.png Ахмад ел-Хатиб
(1933–1982)
18 ноември 1970 22 февруари 1971 Сириски Баас
18 Хафиз ел-Асад
(1930–2000)
22 февруари 1971 10 јуни 2000 Сириски Баас Починал на служба.[12]
Foreign Minister Abdul Halim Khaddam with Lebanese Prime Minister Takiddine al-Sulh in 1975(2).png Абдул Халим Хадам
(1936-2020)
10 јуни 2000 17 јули 2000 Сириски Баас
19 Bashar al-Assad (cropped).jpg Башар ел-Асад
(р. 1965)
17 јули 2000 на власт Сириски Баас

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Претседателот и кабинетот (англиски)
 2. Moubayed 2006, стр. 345.
 3. Moubayed 2006, стр. 311.
 4. Moubayed 2006, стр. 610.
 5. 5,0 5,1 Moubayed 2006, стр. 339.
 6. Moubayed 2006, стр. 133.
 7. Moubayed 2006, стр. 175.
 8. Rabinovich 1972, стр. 72.
 9. Seale 1990, стр. 99–101.
 10. Seale 1990, стр. 142–144.
 11. Seale 1990, стр. 162–163.
 12. Moubayed 2006, стр. 154–155.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]