Претседателски избори во Русија (2008)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Претседателски избори во Русија (2008)
Русија
2004 ←
2 март 2008 → 2012

Излезност 69.7% 5,4%
  Dmitry Medvedev official large photo -5.jpg Gennady Zyuganov 2012-05-01.jpg Wladimir Schirinowski cropped.jpg
Кандидат Димитриј Медведев Генадиј Зјуганов Владимир Жириновски
Партија Обединета Русија Комунистичка партија на Русија Либерално-демократска партија на Русија
Матична држава Санкт Петербург Орловска област Алмати (денес Казахстан)
Добиени гласови 52.530.712 13.243.550 6.988.510
Удел 71,2% 18,0% 9,5%

2008 Russian presidential election map.svg

  Изборни единици каде што победил Димитриј Медведев

претседател пред изборите

Владимир Путин
Независен

Избран за претседател

Димитриј Медведев
Обединета Русија

Претседателските избори во Русија се одржале на 2 март 2008 година. На изборите имало официјално четири пријавени кандидати. За трет претседател на Руската Федерација бил избрал Димитриј Медведев.