Претседателски избори во Русија (2004)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Претседателски избори во Русија (2004)
Русија
2000 ←
14 март 2004 → 2008

Излезност 64.3% 4,3%
 
Кандидат Владимир Путин Николај Харитонов
Партија Независен Комунистичка партија на Русија
Матична држава Санкт Петербург Новосибирска област
Добиени гласови 49.558.328 9.514.554
Удел 71,9% 13,8%

 
Кандидат Сергеј Глазиев Ирина Хакамада
Партија Независен Независен
Матична држава Запорошка област (денес Украина) Москва
Добиени гласови 2.850.610 2.672.189
Удел 4,1% 3,9%

  Изборни единици каде што победил Vladimir Putin
  Изборни единици каде што победил Николај Харитонов

претседател пред изборите

Владимир Путин
Независен

Избран за претседател

Владимир Путин
поддржан од Обединета Русија

Претседателските избори во Русија се одржале на 14 март 2004 година. На изборите имало официјално шест пријавени кандидати. За втор по ред мандат се изборил Владимир Путин.