Предлошка:Табела на физичко-хемиски константи

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Величина
Симбол Вредност[1][2] Релативна стандардна неодреденост
единица за атомска маса 1,660 538 921(73) × 10−27 kg 4,4 × 10−8
Авогадров број 6,022 141 29(27) × 1023 mol−1 4,4 × 10−8
Болцманова константа 1,380 6488(13) × 10−23 J·K−1 9,1 × 10−7
Фарадеева константа 96 485,3365(21)C·mol−1 2,2 × 10−8
прва константа на зрачењето 3,741 771 53(17) × 10−16 W·m² 4,4 × 10−8
за спектрален блесок 1,191 042 869(53) × 10−16 W·m² sr−1 4,4 × 10−8
Лошмитова константа при =273,15 K и =101,325 kPa 2,686 7805(24) × 1025 m−3 9,1 × 10−7
гасна константа 8,314 4621(75) J·K−1·mol−1 9,1 × 10−7
моларна Планкова константа 3,990 312 7176(28) × 10−10 J·s·mol−1 7,0 × 10−10
моларен волумен на идеален гас при =273,15 K и =100 kPa 2,271 0953(21) × 10−2 m³·mol−1 9,1 × 10−7
при =273,15 K и =101,325 kPa 2,241 3968(20) × 10−2 m³·mol−1 9,1 × 10−7
Закур-Тетродева константа при =1 K и =100 kPa
−1,151 7078(23) 2,0 × 10−6
при =1 K и =101,325 kPa −1,164 8708(23) 1,9 × 10−6
втора константа на зрачењето 1,438 7770(13) × 10−2 m·K 9,1 × 10−7
Штефан–Болцманова константа 5,670 373(21) × 10−8 W·m−2·K−4 3,6 × 10−6
Константа на Виновиот закон за поместувањето 4.965 114 231... 2,897 7721(26) × 10−3 m·K 9,1 × 10−7

Наводи

  1. Вредностите се наведени во нивниот т.н. „концизен облик“; бројот на загради во „стандардната несигурност“, што е вредноста помножена со „релативната стандардна неодреденост“.
  2. P.J. Mohr, B.N. Taylor, and D.B. Newell (2011), "The 2010 CODATA Recommended Values of the Fundamental Physical Constants" (6.0). Подготовка: J. Baker, M. Douma, and S. Kotochigova. Пристап [2 јуни 2011] - Национален институт за стандарди и технологија на САД, Гејтерсбург, MD 20899.