Моларен волумен

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Моларен волумен е волумен кој го завзема еден мол супстанција. Единица за молски волумен во SI е m3/mol. Моларниот волумен се пресметува во одредени услови, обично при стандардни услови:

V_{m}=\frac{M}{\rho}

каде што:

  • Vm = V/n - моларен волумен (V - волумен; n број на молови во супстанцијата)
  • M - атомска маса (единица kg/mol, а во праксата се користи g/mol)
  • ρ - густина (единица kg/m3).

Моларниот волумен на цврстите тела и течностите зависи од температурата скоро до критичната точка. За течностите и цврстите тела, моларните волумени најчесто се мерат во подединиците cm3/mol или dm3/mol (на пример, за водата: 18 cm3/mol = 0,018 dm3/mol = 0,000018 m3/mol).

Кај гасовите, моларниот волумен се менува со зголемувањето на температурата:

pV_{m} = RT

откаде:

V_{m} = \frac{RT}{p}

каде што: