Предлошка:Инфокутија Боја

Од Википедија — слободната енциклопедија
Икона за документација Документација за предлошка[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]
Некоја боја
Боен простор CIE
Спектрални координати
Бран. долж.број - број нм
Честотаброј - број ТХц
Општоприфатен симболизам
Некои симболи
За координативе     Бојни координати
Хекс. тројка#007FFF
sRGB1    (r, g, b)(0, 127, 255)
CMYK2   (c, m, y, k)(C, M, Y, K)
HSV       (h, s, v)(H°, S%, V%)
ИзворНекоја боја
Боен просторбоен простор
1: Нормализирано на [0–255]
2: Нормализирано на [0–100]
Некаква напомена
Некои нијанси на Некоја боја
Потемен пример 
Посветол пример 

Празна предлошка[уреди извор]

{{Инфокутија Боја
|title   = 
|image   =  <!-- може и „pic=“ -->
|caption  =
|variations= 
|variation1=
|variation2=
|symbolism = 
|hex    =
|r=|g=|b=
|sRGB   =
|cmyk   =
|c=|m=|y=|k=
|h=|s=|v=
|colorspace=
|wavelength=
|frequency =
|source  =
|caveat  =
}}

Параметри[уреди извор]

Се прифаќаат следниве параметри.

Параметри за спектрална боја (незадолжително)
wavelength Опсег на бранова должина во нанометри (нм).
frequency Честота во терахерци (Тхц).
Симболизам (незадолжително)
symbolism Што означува бојата. Може да има повеќе редови, користејќи <br>
Параметри од RGB (незадолжително)
r Црвена координата во просторот RGB. Овозможува приказ на координати од RGB.
g Зелена координата во просторот RGB.
b Сина координата во просторот RGB.
hex Се прикажува заедно со параметрите од RGB.
image (незадолжително) Име на сликата што ќе се прикажува. Не користете викикод или „Податотека“ (File:): внесете само image=Пример.jpg
rgbspace (незадолжително) Укажува кој RGB-простор се користи. Го заменува основно-зададениот „RGB“.
sRGB (незадолжително) Укажува дека RGB-просторот е sRGB. Го заменува rgbspace.
Параметри од CMYK (незадолжително)
cmyk Овозможува приказ на координати од CMYK. Оневозможено по основно.
c Цијанска координата од CMYK
m Магентна координата од CMYK
y Жолта координата од CMYK
k Црна координата од CMYK
Параметри од HSV (незадолжително)
h Координата за тон од просторот HSV. Овозможува приказ на координати од HSV.
Основно-зададена единица е степенот.
Ако сакате да користите други единици, погл. „Претворање во позастепни единици за агли (за параметарот h (тон))“.
s Координата заситеност од просторот HSV
v Координата за вредност од просторот HSV
Примери за варијанти (незадолжително)
variations Ако се користи, ставете примери за варијанти.
variationstitle Наслов на одделот за варијанти. По основно: „Некои варијанти на [наслов]“.
variationN Име на N-тата варијанта, каде N може да биде помеѓу 1 и 10.
variationNcolor Бојата на variationN. По основно: семрежна боја со тоа име.
variationNtextcolor Се користи за темни бои - на текстот му дава бела или некоја друга боја што ќе отскокнува.
Останати параметри
bgcolor (незадолжително) Боја во хекс. формат за позадината зад името на бојата. По основно: вредноста укажана од параметарот за хекс.
caveat (незадолжително) Дополнителен текст што се прикажува на дното од инфокутијата.
colorspace (незадолжително) Бојниот простор на оваа боја.
hex Боја во хекс. формат. Се користи и како основна за bgcolor ако нема наведено таква.
nocoords Оневозможување на приказот на бојни координати. Ќе се истакне само насловот и, по желба, слика, спектрални координати, симболизмот и напомената.
source Извор на бојните координати. Погл. en:Wikipedia:WikiProject Color/Sources for Color Coordinates.
textcolor (незадолжително) Со која боја да се прикаже името на бојата. Треба да се намести на бела ако „hex“ е темна боја. Во спротивно не треба да се задава.
title Име на бојата

Претворање во позастепни единици за агли (за параметарот h (тон))[уреди извор]

Единица Вредности
Вртежи   0 112 18 16 14 12 34 1
Степени   30° 45° 60° 90° 180° 270° 360°
Радијани 0
Градови 0g 33⅓g 50g 66⅔g 100g 200g 300g 400g