Правна комисија на Индонезија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Индонезија
Coat of Arms of Indonesia Garuda Pancasila.svg

Оваа статија е дел од темата:
Политика на ИндонезијаВлада

други земји
 Портал „Политика“

Правната Комисија на Индонезија (индонезиски: Komisi Yudisial) била основана како последица на третиот амандман на Уставот на Индонезија, кој е ратификуван од страна на Народното Советодавно Собрание на 9 ноември 2001 година[1].

Историја[уреди | уреди извор]

Insignia of the Judicial Commission of the Republic of Indonesia.svg

Идејата на телото била да се разгледува и да дава конечна одлука за именувањето, унапредувањето, преносот или разрешувањето на судиите но не успеало да се направи поради неуспехот на статутните книги во 1968 година. Подоцнежниот притисок за формирање на тело за да се воведе чесен, чист, транспарентен и професионален правен систем повторно се појавил во 1998 година. На 9 ноември 2001 година, на својата годишна седница, Народното Советодавно Собрание на Индонезија го донесува третиот амандман на Уставот на Индонезија, и воспоставува судска комисија. На 13 август 2004 година, законот № 22 за судска комисија е донесен, и истиот бил изгласан на 2 јули 2005 година. Официјално претседателот ги назначил и седумте члена на Комисијата. Членовите положиле свечена заклетва пред претседателот на 2 август 2005 година.[2][3]

Моќ[уреди | уреди извор]

Комисијата предлага кандидати за Индонезискиот Врховниот суд и да работи на „одржување на честа, достоинството и однесување на судиите“. Членовите се назначуваат од страна на претседателот, со согласност на Народниот Претставнички Совет.[4]

Наводи[уреди | уреди извор]

Белешки[уреди | уреди извор]

  1. Denny Indrayana (2008), pp. 241, 266
  2. Denny Indrayana (2008), pp. 241
  3. Judicial Commission Website:Sejarah Pembentukan Komisi Yudisial (History of the Establishment of the Judicial Commission) access date 2009-05-17
  4. Denny Indrayana (2008), p267

Надворешни врски[уреди | уреди извор]