Список на претседатели на Индонезија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Индонезија

Оваа статија е дел од темата:
Политика на ИндонезијаВлада

Ова е список на претседателите на Индонезија. Претседателот на Република Индонезија (Presiden Republik Indonesia) претставува најмоќната личност во индонезија.

Легенда[уреди | уреди извор]

  Нема

Список на претседатели[уреди | уреди извор]

# Претседател Стапил Напуштил Партија Потпретседател
1 Сукарно 18 август 1945 12 март 1967 [1] непартиски
Мохамад Хата
слободно
2 Сухарто 12 март 1967 21 мај 1998 Голкар
слободно
Хаменгкубувана IX
Адам Малик
Умар Виракадикусумах
Судармоно
Три Сутрисно
Јусуф Хабибе
3 Јусуф Хабибе 21 мај 1998 20 октомври 1999 Голкар
слободно
4 Абдурахман Валид 20 октомври 1999 23 јули 2001 Партија за национално будење
Мегавати Сукарнопутри
5 Мегавати Сукарнопутри 23 јули 2001 20 октомври 2004 Индонезиска демократска партија - Борба
Хамзах Хаз
6 Сусило Бамбанг Јудојоно 20 октомври 2004 20 октомври 2014 Демократска партија
Јусуф Кала
Боендионо (избран)

-

5 Јоко Видодо 20 октомври 2014 во служба Индонезиска демократска партија - Борба Јусуф Кала

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Сукарно ја изгубил извршната власт на 11 март 1966 година, но тој не бил лишен од неговата претседателска функција од страна на индонезискиот парламент до една година и еден ден подоцна.