Полско-советска војна

Од Википедија — слободната енциклопедија
Полско-Советска војна
Дел од Руска револуција

Полската одбрана на Милосна, во близина на Варшава, 1920 година
Датум 1919–21
Место Централна и Источна Европа
Исход Оспорувана полска победа
Договорот од Рига[1]
Завојувани страни
 Руска СФСР
Украинска ССР
Република Полска

Народна република Унраина

Команданти и водачи
Руска СФСР Лав Троцки
Руска СФСР Михаил Тухачевски (Западен фронт)
Руска СФСР Јосиф Сталин (Лавовски фронт)
Руска СФСР Александар Егоров (Југозападен фронт)
Руска СФСР Семјон Будјони
Полска Јозеф Пилсудски
Полска Тадеуз Розвадовски
Полска Едвард Ридс
Полска Владислав Сикорски
Украина Симон Петлура
Сила
Помеѓу ~50,000 во раните 1919[2] до најмногу 800,000 во летото 1920[3] Помеѓу ~50,000 во раните 1919[4] до ~738,000 во август 1920[5]
Жртви и загуби
околу 100,000 – 150,000 убиени, 80,000 – 157,000 заложници[6][7] 47,571 убиени [8] – 96,250[9]
113,518 повредени [8]
51,351 заложници[8]
------------------------
Names of Polish Armed Forces mortal casualties
in period 1918 – 1920
вкупно 47,055 заложници

Полско-советската војна (полски: Wojna polsko-bolszewicka; руски: Советско-польская война) — војна која траела од 28 февруари 1919 година до 18 март 1921 година. Војната се водела помеѓу силите на Руска СФСР и Украинска ССР од една страна и Република Полска и Народна Украина од друга страна.

Во војната, Полска која по сто години успеала повторно да си ја врати својата државност по мировниот договор од Версај, сакала да си ги осигури своите граници кои ги изгубила по своето последно разделување. Од друга страна пак, Советите сакале овие територии да останал под нивна контрола, кои биле дел од Руската Империја до Првата светска војна.

Околу победникот во војната, денеска полските и руските историчари сѐ уште дебатираат. Полските историчари сметаат дека Полска успеала да во новоформираната република ги зачува своите територии, додека пак Советите тврдат дека спречиле полска инвазија во Украина и Белорусија.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име result.
  2. Davies, Norman, White Eagle, Red Star: the Polish-Soviet War, 1919–20, Pimlico, 2003, ISBN 0-7126-0694-7. (First edition: New York, St. Martin's Press, inc., 1972.) Page 39
  3. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име Davies_WERS-142.
  4. Davies, Norman, White Eagle, Red Star: the Polish-Soviet War, 1919–20, Pimlico, 2003, ISBN 0-7126-0694-7. (First edition: New York, St. Martin's Press, inc., 1972.) Page 41
  5. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име Davies_WERS-196;202pl.
  6. Polish-Russian findings on the situation of Red Army soldiers in Polish captivitiy (1919–1922). Official Polish government note about 2004 Rezmar, Karpus and Matvejev book. Last accessed on 26 мај 2006.
  7. (руски) Г.Ф. Матвеев: "ЕЩЕ РАЗ О ЧИСЛЕННОСТИ КРАСНОАРМЕЙЦЕВ В ПОЛЬСКОМ ПЛЕНУ В 1919–1920 годах"
  8. 8,0 8,1 8,2 Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име Karpus_zwyciezcy.
  9. (полски) Bohdan Urbankowski, Józef Piłsudski: marzyciel i strateg, (Józef Piłsudski: Dreamer and Strategist), Tom pierwszy (first tome), Wydawnictwo Alfa, Warsaw, 1997, ISBN 83-7001-914-5, p. 453–453>