Панделис Папајоану

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Панделис Папайоану
Pandelis Papaioanou.jpg
Роден Колешино, Струмичко, Македонија
Починал 1907
Мокриево, Струмичко Македонија


Панделис Папајоану, познат како капетан Никоцарас Грка, (грчки: Παντελής Παπαϊωάννου, Καπετάν Νικοτσάρας Γραίκος) бил андартски капетан, деец на грчката воружена пропаганда и учесник во Борбата за Македонија.

Животопис[уреди | уреди извор]

Папајоану е роден во струмичкото село Колешино. Во почетокот дејствувал со Борис Сарафов, а според грчки извори тој бил секретар на неговата чета. Со засилувањето на грчката воружена пропаганда во Македонија преминува на страната на грчката кауза и предводи андартска чета, дејствува заедно со Гоно Јотов во реонот на Ениџевардарското езеро [1][2].

Во пролета 1907 година кон четата на Папајоану се присоединува и четата на Иван Радналијата, за да се засилат грчките дејствија во Струмичко.

Оваа здружена чета ги обиколувала струмичките села Колешино, Зубово и Мокриево, со цел привлекување на нови андарти. На 26 август се предадени од страна на населението и дошле во судир со османлиските сили. Во судирот загинале капетанот Папајоану, Танас од Владиевци и Стоил од Вардаровци, останатите андарти на чело со Иван Радналијата успеваат да се спасат [3]. Од страна на грчките власти во Кукуш е подигната негова бист.[4].

Извори[уреди | уреди извор]

  1. Μαζαράκης, Κ. «Ο Μακεδονικός Αγώνας», έκδ. «Δωδώνη», Αθήνα, 1981, σελ. 92
  2. ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΖΑΡΗΣ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ:ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΘΟ... ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ, стр.27
  3. Κωνσταντίνος Αποστόλου Βακαλόπουλος, Ο ένοπλος αγώνας στη Μακεδονία 1904-1908, εκδόσεις Ηρόδοτος, Θεσσαλονίκη, 1999, σσ. 286 - 287
  4. Χατζημητάκος, Θανάσης : Β’ Μνημεία μέσα στην πόλη

Надворешни врски[уреди | уреди извор]