Оикофобија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Класификација и надворешни извори

Оикофобија ( грчки: старогрчки: oîkos + старогрчки: phóbos; позната и како доматофобија и екофобија) е аверзија кон домашната средина или абнормален страв (фобија) од нечиј дом.[1]

Во психијатријата, терминот исто така се користи во потесна смисла на зборот за да се означи фобијата на содржината на една куќа: „страв од апарати за домаќинство, опрема, кади, хемикалии за домаќинства и други вообичаени предмети во домот“.[2] Спротивно на тоа, доматофобијата специјално се однесува на стравот од самата куќа.

Терминот се користи во политички контекст за да се алудира критички на политичките идеологии кои ја негираат сопствената култура, а ги величаат туѓите култури. Една истакната ваква изјава на Роџер Скратон може да се најде во неговата книга Англија и потребата за нации 2004 година.

Во 1808 година, поетот и есеист Роберт Саути го употребил зборот за да опише желба (особено од Англичаните) да го напуштат домот и да патуваат.[3] Употребата на Саути како синоним за луталка била земена од други писатели од 19 век.

Во психијатријата[уреди | уреди извор]

Во психијатриската употреба, оикофобијата може тесно да се однесува на страв од физичкиот простор во внатрешноста на домот, каде што е особено поврзана со стравот од апарати за домаќинство, бањи, електрична опрема и други аспекти на домот, за кои се смета дека се потенцијално опасни.[2] Во овој психијатриски контекст, поимот правилно се применува на стравот од предметите во куќата, додека стравот од самата куќа се нарекува доматофобија.

Во поствоениот период, некои коментатори го користеле терминот за да означат наводен „страв и гнасење од домашните работи“ искусени од жените кои работеле надвор од домот и кои биле привлечени од потрошувачкиот начин на живот.[4]

Политичка употреба[уреди | уреди извор]

Во својата книга „ Англија и потребата за нациите“ од 2004 година, британскиот филозоф Роџер Скратон го прилагодил зборот за да значи „одбивање на наследството и домот“.[5] Тој тврди дека тоа е „фаза низ која нормално поминува адолесцентскиот ум“,[6] но дека тоа е одлика на некои, типично левичарски, политички импулси и идеологии кои ја поддржуваат ксенофилијата, односно претпочитањето на странските култури.[7]

Скратон го користи терминот како антитеза на ксенофобијата.[8] Во својата книга, Роџер Скратон: Филозоф на плажата Довер, Марк Дули ја опишува оикофобијата како центрирана во западниот академски естаблишмент за „и заедничката култура на Западот и старата образовна програма која сака да ги пренесе неговите хумани вредности“. Оваа диспозиција прераснала во, на пример, пишувањата на Жак Дерида и на „нападот на Мишел Фуко врз „ буржоаското“ општество што резултирала во „анти-култура“која била насочена кон светите работи, осудувајќи и одбивајќи ги како угнетувачки и моќни“.[9] :78 Тој продолжува: :83

Дерида е класичен оикофоб, сè додека го отфрла копнежот за дом што го задоволуваат западните теолошки, правни и книжевни традиции. Деконструкцијата на Дерида се обидува да го блокира патот до ова „суштинско искуство“ на членството, претпочитајќи наместо тоа бесмислено постоење засновано „на ништо“.

Екстремната аверзија кон светото и спречувањето на врската на светото со културата на Западот е опишано како основниот мотив на оикофобијата; а не замена на јудео-христијанството со друг кохерентен систем на верување. Парадоксот на оикофобот се чини дека треба да се охрабрува какво било спротивставување насочено кон теолошката и културната традиција на Западот, дури и ако тоа е „повеќе значително како парохиско, ексклузивистичко, патријархално и етноцентрично “.[9] :78 Скратон ја опишува „хроничната форма на оикофобија [што] се шири низ американските универзитети, во маската на политичката коректност “.[5] :37

Скратоновата терминологија ја презеле некои политички коментатори на САД за да се повикаат на она што го сметаат за отфрлање на традиционалната американска култура од страна на либералната елита. Во август 2010 година, Џејмс Таранто напишал колумна во Волстрит журнал под наслов „Оикофобија: Зошто либералната елита ги наоѓа Американците како се бунтуваат“, во која тој ги критикува приврзаниците на предложениот исламски центар во Њујорк како оикофоби кои бранеле муслимани и имале за цел да искористат нападот на Кулите близначки на 11 септември 2001.“ како повод.[10]

Во Холандија, терминот оикофобија е усвоен од страна на Тиери Баудет, политичар и писател, кој го опишува во својата книга „Оикофобија: Страв од домот“.

Концептот на Саути[уреди | уреди извор]

Во неговата книга Писма од Англија (1808), Роберт Саути ја опишува оикофобијата како производ на „одредена состојба на цивилизација или луксуз“. осврнувајќи се на навиката кај богатите луѓе да ги посетуваат спа градовите и морските одморалишта во летните месеци. Тој исто така ја споменува модата за живописно патување во диви предели, како што се високите планини во Шкотска.[11]

Поврзаноста на Саути со оикофобија кон богатството и потрагата по нови искуства ја презеле другите писатели и ја цитирале во речниците.[12] Еден писател во 1829 година објавил есеј за неговото искуство како сведок на Битката кај Ватерло, велејќи:[13]

Љубовта кон патувањето за Англичанец е толку природна, што ништо не може да го окова дома, туку апсолутната невозможност да живее во странство. Нема таква империјална потреба што дејствува врз мене, му дадов место на мојата оико-фобија и летото 1815 година ме затекна во Брисел.

Во 1959 година, англо-египетскиот автор Ботаина Абд Ел-Хамид Мохамед го користел концептот на Саути во својата книга Оикофобија: или книжевна лудост за образование преку патувања.[14]

Поврзано[уреди | уреди извор]

 • Ностофобија - страв од враќање дома
 • Алофилија
 • Клиентитис
 • Талкање
 • Ксеноцентризам
 • Ксенофилија
 • Список на фобии

Користена литература[уреди | уреди извор]

 1. Kahn, Ada (2010). The Encyclopedia of Phobias, Fears, and Anxieties (изд. 3rd.). стр. 552.
 2. 2,0 2,1 Doctor, Ronald Manual, Ada P. Kahn, and Christine A. Adamec. 2008. The Encyclopedia of Phobias, Fears, and Anxieties (3rd ed.). Infobase Publishing. pp. 281, 286.
 3. Southey, Robert (1808). Letters from England, Volume 1. David Longworth. стр. 311. Oikophobia.
 4. Moeller, Robert G. 1993. Protecting motherhood: Women and the family in the politics of postwar West Germany. University of California Press. p. 140.
 5. 5,0 5,1 Scruton, Roger. 2004. "Oikophobia." pp. 33–38 in England and the Need for Nations. London: Civitas.
 6. Scruton, Roger. „Continuum - Political Philosophy > Roger Scruton“. Continuumbooks.com. Архивирано од изворникот на 2009-10-15. Посетено на 2010-08-30.
 7. Scruton, Roger. "Oikophobia and Xenophilia." pp. 287–92 in Stereotypes and Nations, edited by T. Walas. Cracow International Cultural Center.
 8. Lacroix, Justine, and Kalypso Nicolaīdis. 2011. European Stories: Intellectual Debates on Europe in National Contexts. Oxford University Press. p. 159.
 9. 9,0 9,1 Dooley, Mark. 2009. Roger Scruton: Philosopher on Dover Beach. Continuum.
 10. Taranto, James (27 August 2010). „Oikophobia: Why the liberal elite finds Americans revolting“. Best of the Web. The Wall Street Journal. Dow Jones & Company, Inc. Посетено на 26 June 2016.
 11. Southey, Robert. 1808. Letters from England 1. New York: David Longworth. pp. 157–59.
 12. Black, Richard. 1874. The student's manual complete: an etymological vocabulary of words derived from the Greek and Latin. Oxford. p. 84.
 13. [Eyewitness]. 1829. "Waterloo, the Day After the Battle." Pp. 84–92 in The United Service Journal and Naval and Military Magazine 1. London: Henry Colburn. p. 84. Retrieved 3 July 2020.
 14. Mohamed, Bothaina Abd el-Hamid. 1959. Oikophobia;: Or, A literary craze for education through travel. Anglo-Egyptian Books.