Прејди на содржината

Контракултура

Од Википедија — слободната енциклопедија
Состанок на Контракултурниот центар во Намбаса, 1979 година
Состанок на Контракултурниот центар во Намбаса, 1979 година

Контракултурата е култура чии вредности и норми на однесување значително се разликуваат од оние на мејнстрим општеството, а понекогаш се и дијаметрално спротивни од мејнстрим културните обичаи.[1][2]

Контракултурално движење изразува етос и аспирации на одредена популација во добро дефинирана ера. Кога опозициските сили ќе постигнат критична маса, контракултурите можат да предизвикаат драматични културни промени.

Познати примери на контракултури во Европа и Северна Америка се Романтизмот (1790-1840), Бохемството (1850-1910), Бит генерацијата (1944-1964), контракултурата на 1960-тите (1964 -1974), обично поврзана со хипи субкултурата.[3]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. "counterculture," Merriam-Webster's Online Dictionary, 2008, MWCCul.
  2. Eric Donald Hirsch. The Dictionary of Cultural Literacy. Houghton Mifflin. ISBN 0-395-65597-8. (1993) p 419. "Members of a cultural protest that began in the U.S. in the 1960s and Europe before fading in the 1970s... fundamentally a cultural rather than a political protest."
  3. F.X. Shea, S.J., "Reason and the Religion of the Counter-Culture", Harvard Theological Review, Vol. 66/1 (1973), pp. 95-111, JSTOR-3B2-X.