Оверлорд (филм)

Од Википедија — слободната енциклопедија
„Оверлорд“
Плакатот на македонски
РежисерЏулиус Ејвери
Продуцент
Главни улоги
МузикаЏед Курзел
Кинематографија
МонтажаМет Еванс
Студио
ДистрибутерParamount Pictures
Премиера22 септември 2018 г. (Fantastic Fest)
9 ноември 2018 г. (САД)
8 ноември 2018 г. (Македонија)
Времетраење110 минути[2]
Земја САД
Јазик
Буџет38 милиони долари
Бруто заработка41,7 милиони долари

Оверлорд (англиски: Overlord) — американски воен филм на ужасите од 2018 г. во режија на Џулиус Ејвери. Заплетот на филмот се врти околу неколку американски војници кои, по уништувањето на авионите што учествуваат во слетувањето во Нормандија (Операција Оверлорд), се наоѓаат зад непријателските линии и откриваат тајни нацистички опити. Филмот бил објавен во САД од страна на Paramount Pictures на 9 ноември 2018 г., а во Македонија на 8 ноември од Cineplexx MK.[3][4][5]

Содржина[уреди | уреди извор]

Група американски падобранци, предводени од десетарот Форд, се исфрлени зад непријателските линии во пресрет на Денот Д за да ја уништат германската радиокула. Откако нивниот авион е соборен, преживеаните војници откриваат тајна нацистичка лабораторија во мало француско село. Нацистите спроведуваат ужасни опити за да создадат натчовечки војници користејќи таинствен серум, што доведува до мутирани суштества.

Војникот Бојс упаѓа во лабораторијата и е сведок на ужасните опити, здружувајќи се со Клои, Французинка што била сведок на злосторствата. Заедно, тие имаат за цел да ги запрат опитите и да ја уништат радиокулата. Војниците се соочуваат со жестоките битки како со нацистите, така и со мутираните творби. „Оверлорд“ ги сврзува војната, ужасот и научната фантастика, истражувајќи ги темите на моралот, последиците од неконтролираното експериментирање и ужасите на војната во една напната и исполнета со акција приказна.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 „Film releases“. Variety Insight. Посетено на October 25, 2017.
  2. „OVERLORD (18)“. British Board of Film Classification. Посетено на September 18, 2018.
  3. 'One of the Most Fun Action-Horror Flicks in Recent Years' – Overlord (DVD Review)“. VultureHound. Архивирано од изворникот на March 22, 2019. Посетено на March 13, 2019.
  4. „Оверлорд | Cineplexx MK“. www.cineplexx.mk. Посетено на 2023-12-23.
  5. „Movie Mixtape: 6 Movies to Watch After You See 'Overlord'. Slashfilm. November 7, 2018. Посетено на 7 November 2018.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]