Овалбумин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Овалбумин dimer, Gallus gallus.

Овалбумин — главната белковина во белката од јајцето, и сочинува 60-65% од вкупните белковини.[1] Иако неговата функција е непозната, се смета дека тој претставува складирачки белковини.

Структура[уреди | уреди извор]

Овалбуминот кај кокошките е изграден од 385 аминокиселини, и неговата релативна молекулска маса изнесува 45 kDa.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Huntington JA; Stein PE (2001). „Structure and properties of ovalbumin“. Journal of Chromatography B. 756 (1–2): 189–198. doi:10.1016/S0378-4347(01)00108-6. PMID 11419711.
  2. Nisbet AD, Saundry RH, Moir AJG, Fothergill LA, Fothergill JE (1981) The complete amino-acid sequence of hen ovalbumin. European Journal of Biochemistry 115(2): 335.