Рицин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Рицин
Ricin structure (PDB: 2AAI ). The A chain is shown in blue and the B chain in orange.
Појаснувачи
ОрганизамRicinus communis
СимболRCOM_2159910
Entrez8287993
RefSeq (mRNA)XM_002534603.1
RefSeq (Prot)XP_002534649.1
UniProtP02879
Other data
Број на Е.К.3.2.2.22
Хромозомwhole genome: 0 - 0.01 Mb
Пребарај за
СтруктуриSwiss-model
ДомениInterPro

Рицинот е лектин и високо потентен токсин произведен од семето на растението рицинус, Ricinus communis. Средната летална доза (LD50) на рицинот кај глувци е околу 22 микрограми на килограм телесна тежина кога се инјектира интраперитонеално. Оралната изложеност на рицинот е помалку токсична. Проценета летална доза кај луѓето е приближно еден милиграм на килограм телесна тежина.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Ricin (from Ricinus communis) as undesirable substances in animal feed-Scientific Opinion of the Panel on Contaminants in the Food Chain“. EFSA Journal. European Food Safety Authority. 6 (9): 726. September 2008. doi:10.2903/j.efsa.2008.726.