Рицинус

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Ricinus (plant)|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Рицинус
Листови и цветови (најгоре: машки цветови)
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Ricinus (plant)
Вид: Рицинус
Научен назив
Ricinus communis
L.
После цветање

Рицинус или морски коноп (Ricinus communis) е вид на скриеносеменици од семејството на млечки. Тој е единствениот вид од монотипниот род и подплемиња. Еволуцијата на рицинусот и неговата врска со другите видови во моментов се проучуваат со користење на современи генетски методи.[1]

Несродниот растителен вид кој има сличен изглед е познат како лажен рицинус-лажно рицинусово растение.

Размножување[уреди | уреди извор]

Рицинусот се размножува со мешан полинационен систем кој претпочита самооплодување по пат на геитоногамија, но исто така може да се вкрстува анемофилно или ентомофилно.[2]

Распространетост[уреди | уреди извор]

Рицинусот потекнува од југоисточниот дел на средоземниот слив, Источна Африка и Индија, но е широко распространет и низ тропските предели (и се одгледува на многу други места како украсно растение).[3]

Употреба[уреди | уреди извор]

Семето на рицинус е извор на рицинусово масло, кое има многу примени. Семето содржи помеѓу 40% и 60% масло кое е богато со триглицериди, воглавно рицинолеин. Семето исто така содржи и рицин, токсин кој е растворлив во вода, кој е исто така присутен во помали концентрации во сите делови на растението.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Euphorbiaceae (spurge) genomics“. Institute for Genome Sciences. University of Maryland Medical School. Посетено на 9. 3. 2009. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate= (help)
  2. Rizzardo, RA; Milfont, MO; Silva, EM; Freitas, BM (December 2012). „Apis mellifera pollination improves agronomic productivity of anemophilous castor bean (Ricinus communis)“. Anais da Academia Brasileira de Ciências. 84 (4): 1137–45. doi:10.1590/s0001-37652012005000057. PMID 22990600.
  3. Phillips, Roger; Rix, Martyn (1999). Annuals and Biennials. London: Macmillan. стр. 106. ISBN 978-0-333-74889-3.

Литература[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]