Глобулин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Референтни опсези за крвни тестови, споредба на содржината на глобулин во крвта (прикажано во виолетова боја со други состојки)

Глобулин е еден од двата вида на серумски белковини (другиот е албумин). Овој генерички термин вклучува хетерогени серии на белковински фамилии, со големи молекули и не толку растворливи во чиста вода отколку албумините. Глобулините мигрираат помалку од албумините за време на електрофореза.

Поимот ,,глобулин" се употребува понекогаш како синоним за глобуларна белковина. Но, албуминот е исто така глобуларна белковина, но не е глобулин. Сите други серумски глобуларни белковини се глобулини.

Белковинска електрофореза се користи за да се категоризираат глобулините во четири категории:

Надворешни врски[уреди | уреди извор]