Нотација за перкусии

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Нотацијата на ударни инструменти е вид на музичка нотација што укажува на ноти што треба да ги свират ударни инструменти. Како и со другите форми на музичка нотација, звуците се претставени со симболи кои обично се пишуваат на музичко петолиние.

Ударните инструменти за ударни инструменти генерално се групирани во две категории: со определена тонска висина и неопределена тонска висина. Нотацијата за ударните со неопределена тонска висина не е стандардизирана и често вклучува клуч.

Чинелите обично се означуваат со нота која има "x" глава, тапаните со нормални глави, елипсовидни ноти и додатните перкусии со алтернативни нотни глави.[1] Нотацијата за ударалки со неопределена висина на конвенционално петолиние некогаш вообичаено го користеле бас-клуч, но сега обично се претпочита неутралниот клуч (или "перкусион-клуч"), кој се состои од две паралелни вертикални линии. Вообичаено е да се обележува секој инструмент и техника прв пат кога се воведуваат, или да се додаде фуснота за објаснување, за да се разјасни ова. Понекогаш неконвенционални стапови се користат за да се разјасни нотацијата, на пример, петолиние со 2, 3 или 4 линии може да се користи кога секоја линија се однесува на различен инструмент, како што се дрвена риба или том тапани или може да се користи единечна линија за инструмент што нема определена висина, како што е дајре.

Клуч или легенда[уреди | уреди извор]

На секоја линија и простор на петолинието им е доделен различен дел или „глас“ од комплетот тапани и тие честопати се поставуваат на почетокот на некое музичко дело во она што е познато како клуч или легенда или повремено се именуваат кога се појавуваат во делото.[2]

Подолу се дадени два примери на тапан легенди како што би се појавиле во музиката:

Пример 1: (Поретки)

Пример за легенда на тапан.[2]

Пример 2:

Тапан легенда.За снимкава play 

Овој систем се заснова на препораките на Друштвото за ударни уметности.[3]

Тапани[уреди | уреди извор]

Во нотацијата на ударите, акцентите скоро секогаш треба да се толкуваат како динамични акценти. Типично, ова вклучува нагласување на нагласената нота односно со подигнување на динамичкото ниво. Значењата на различните видови на акценти не се целосно стандардни. Сликата погоре ги прикажува акцентираните ноти, што најчесто ги користат композитори на музика за ударни инструменти. Артикулацијата „тенуто“ често се користи за да укаже на мало покачување на динамиката, помалку од нормалниот акцент. Ознаките „маркато“ обично укажуваат на подраматична динамична промена. Важно е да се напомене дека овие ознаки имаат различни значења во традиционалната музичка нотација за други инструменти.

Бас тапан: низок А. Замка: Е. Поден том: Ц. среден том: висок Ф. висок том: висок Г.

Tom-tom notation.png

Кимбали[уреди | уреди извор]

Здраво капа со стапало: низок F со X. Здраво капа со стап, чекан, четка или рака: висок G со X. Возејте со кимбал: високо A со X. ellвонче на возење: кружни високо-B X. Кис-кибал: висока А на книга со неполнет дијамант.

Друго[уреди | уреди извор]

Триангл: висока Це со "x" како замена на нотна главаМаракас: високо-Бе со "+" како замена на нотна глава. Дајре: високо-Бе со "x" наместо конвенционална нотна глава.

Техники[уреди | уреди извор]

Rolls: Дијагонални линии преку стеблото (или над целата нота). Обично три реда означуваат roll, додека помалку ќе се толкуваат како измерени поделби на нотата.

Open hi-hat: o над високо-G X.

Closed hi-hat: + над високо-G X.

Cross Stick: X во E добош простор.

Rim shot: дијагонална коса црта низ главата на нотата.

Brush sweep: хоризонтална линија (замена за нотна глава) во просторот за E добош, со slur, за да се покаже дека четката не е крената (Со стебло ова повеќе личи на долгa „Т“ или долг превртенa „Т“, во зависност од тоа на кој правец оди стеблото.)

Динамички акценти[уреди | уреди извор]

Во нотацијата на ударите, акцентите скоро секогаш треба да се толкуваат како динамични акценти. Типично, ова вклучува нагласување на нагласената нота едноставно со подигнување на динамичкото ниво. Значењата на различните видови на акценти не се целосно стандардни. Сликата погоре ги прикажува ноти со акцент што најчесто ги користат композитори на музика за удирачки инструменти. Артикулацијата на „тенуто“ често се користи за да укаже на мало покачување на динамиката, помалку од нормалниот акцент. Ознаките на „маркато“ обично укажуваат на подраматична динамична промена. Важно е да се напомене дека овие ознаки имаат различни значења во традиционалната музичка нотација за други инструменти.

Анти-акценти[уреди | уреди извор]

  1. малку помека од околните ноти: ˘
  2. значително помека од околните ноти: ()
  3. многу помека од околните ноти: []

(„Нотата-дух“ е помалку формален алтернативен поим кој може да се однесува или на анти-нагласување воопшто или на одреден степен на анти-акцентирање. За нотите-духови често се смета дека се особено слаби.)

Исто така види[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. Drum Notation - Drumbook.org
  2. 2,0 2,1 Peckman, Jonathan (2007). Picture Yourself Drumming, p.46. ISBN 1-59863-330-9.
  3. Weinberg, Norman (2002). Guide To Standardized Drumset Notation. ISBN 0-9664928-1-1.