Нинтендо

Од Википедија — слободната енциклопедија
Нинтендо
Oснована23 септември 1889, во Кјото, Јапонија
Основач(и)Фусаџиро Јамаучи
Дејност

Нинтендо — име на јапонската компанија која се занимава со производство на играчки конзоли и издавачка дејност како: играчки карти, игри на плоча, видеоигри, анимирани филмови, стрипови. Оваа компанија е основана во 1889, и нејзината главна дејност била производство на карти за играње за јапонската игра Ханафуда. Дури во 1977 Нинтендо ја развива својата прва конзола, додека во 1980-тите Нинтендо почнува да основа аркадни видеоигри кој се играле за парички или жетони.

Производи[уреди | уреди извор]

Аркадни игри[уреди | уреди извор]

Компанијата Нинтендо се обидела во производството на аркадни игри во раните 1970-ти, како насока во својата стратешки цел да се пробие на пазарот за видеоигри кој станале популарни во САД. Нинтендо дури и денес произведува аркадни игри. Дел од аркадните игри на Нинтендо се:

Game & Watch[уреди | уреди извор]

Game & Watch е името за низа длавновни играчки нонзоли кој излегле во раните 1980-ти, а користеле екран од монохроматски течен кристал (LCD). Овие длановни игри имале само една игра, и имаше едноделен или дводелен дисплеј во различни големини: silver&gold, wide screen, multiscreen (дводелен дисплеј), tabletop (за маса), panorama, superscreen, crystal screen, micro vs system, miniclassics. Овие игри биле популарни сè до излегувањето на длановната конзола Gameboy.

Играчки конзоли[уреди | уреди извор]

Длановни играчки конзоли[уреди | уреди извор]

Софтвери[уреди | уреди извор]

Филмови и цртани серијали[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]