Играчка конзола

Од Википедија — слободната енциклопедија

Играчка конзола или конзола за видеоигри е интерактивен компјутерски систем што произведува видео сигнали кои се користат со уред со екран (како телевизор, монитор, итн) за прикажување на видеоигра. Изразот „играчка конзола“ се користи за машина направена за купувачите да ја користат само за играње видеоигри, наспроти компјутер, којшто има многу други намени, или аркадни машини, кои се наменети за локали кои наплаќаат за играње.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]