Ненад Џамбазов

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ненад Џамбазов
Роден/а29 април 1943
Србија Белград, Србија
ЗанимањеПисател

Ненад Џамбазов e поет за деца, сатиричар и хуморист. Роден е на 29 април 1943 година во Белград. Завршил Учителска школа во Скопје. Работи како уредник во Македонската радио-телевизија. Член на ДПМ од 1967 година. Добитник е на наградата „Ванчо Николески„ - Битола (I награда).

Книжевно творештво[уреди | уреди извор]

 • Модерната меца (поезија, 1966)
 • Слонот оди на игранка (поезија, 1968)
 • Весели едночинки (1969)
 • Веселиот свет во шумата (едночинка, 1970)
 • Загубеното мече (поезија, 1970)
 • Мачорот рибар (поезија, 1971)
 • Смешки еднокило тешки (поезија, 1974)
 • Палавото зајаче (поезија, 1977)
 • Земјата моја (поезија, 1977)
 • Страчка каша варела (поезија, 1979)
 • Да нема војна (поезија, 1980)
 • Тито сејач на мирот (поезија, 1981)
 • Трчај скокај детенце (поезија, 1981)
 • Скокај детенце (поезија, 1982)
 • Носови и штосови (поезија, 1984)
 • Како се брани татковината (поезија, 1985)
 • Знамето на мирот (поезија, 1986)
 • Ајде да се насмееме (поезија, 1986)
 • Рачко Плачко (поезија, 1988)
 • Рецитали и едночинки (1988)
 • Времето на војната (поезија, 1990)
 • Радувај се детенце (поезија, 1990)
 • Веселото детенце (поезија, 1994)
 • Каде расте смеата (поезија, 1996)
 • Болното жапче (поезија, 1997)
 • Слонче во авионче (поезија, 1998)
 • Земјата на лажговците (поезија и раскази, 1999)
 • Гатанки и прашанки (2000)