Прејди на содржината

Мостобран

Од Википедија — слободната енциклопедија
Германски мостобран над Керчкиот Проток за време на Битката за Кавказ во 1943 г.

Мостобран — освоен простор на противничкиот брег при насилно минување на воени единици преку река или при извршување десант. Мостобран може да значи и конструкција за одбрана на столбови на мост од поплава, од мраз и сл.[1]

Одлики[уреди | уреди извор]

Целта на образувањето на мостобраните е да им се олесни на новите сили да се движат низ реките и да се постави одбрана. Ова вклучува помагање на сопствените сили да ја напуштат областа по море или воздух и одбрана на реката и бреговите. Мостобраните можат да се постават пред војна (како градење тврдини) или на море за да се заштитат пристаништата и базите во други земји.

Одбраните на мостобраните можат да бидат навистина важни врз основа на тоа како се поставени, кој е вклучен и каде се во планот за одбрана. Тие можат да бидат за краткорочна употреба или да траат долго, во зависност од тоа колку се засилени. Во книжевноста често се користат изразите „потесен“ и „поширок“ мост.

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]