Монада

Од Википедија — слободната енциклопедија

Монада (од грч. μονάς, монас = „единица“) може да значи:

Во филозофијата:

Во математиката и информатиката:

Во музиката:

Во технологијата:

  • Монада (технократија), симболот на Технократското движење и Здружените технократи во Северна Америка.
  • Windows PowerShell, окружување на принцип на командни редоби за Microsoft Windows кодот наречен „Монад“
  • Xmonad, раководител на прозорци за X Window системот