Моето мало пони

Од Википедија — слободната енциклопедија

Моето мало пони: Пријателство е магија (англ. My Little Pony: Friendship Is Magic) е канадско-американска цртана серија емитувана низ целиот свет. Во Македонија се емитуваа српските и македонските синхронизации на цртан филм. Постојат и Equestria девојки филмови. Dexi Co, српски издавач, е издавач на робата во бивша Југославија.

Синхронизации[уреди | уреди извор]

Македонската синхронизација се емитува на Телма (сезона 1) и Сител ТВ (сезонии 3-5), а српскиот синхронизации се емитував на ТВ канали: Minimax и TV Mini. Во синхронизација на македонски од Сител ТВ, имало 4 глумци: Зорица Панчиќ, Дарко Вељиќ, Тони Денковски и Елизабета Клинчаревска и во синхронизација од Телма, имало 2 глумци: Димче Мешковски и Таска Балабанова. Песните не се синхронизиранe во Сител со исклучок на воведна шпица.

Ликови[уреди | уреди извор]

Постојат шест главни ликови: Твајлајт Спаркл, Еплџек, Рејнбоу Деш, Рерити, Флатершај, Пинки Пај. Помошник Твајлајт се нарекува Спајк. Има и принцеси: Селестија, Луна и Каденс (Кејденс) и Крусејдерси: Епл Блум, Скуталу, Свитибел и Бебси.

Епизоде[уреди | уреди извор]

Сезона 1[уреди | уреди извор]

 • 01. Пријателство е магија (1. дел)
 • 02. Пријателство е магија (2. дел)
 • 03. Билетот за кого
 • 04. Сезона на јаболке
 • 05. Гилда - зли грифон
 • 06. Фалбаџиите
 • 07. Флатершај
 • 08. Пиџама парти
 • 09. Озборувања
 • 10. Рој на векот
 • 11. Е крај на зимата
 • 12. Кјути марк
 • 13. Есен меѓу пријатели
 • 14. Шоу на Рарити
 • 15. непознато
 • 16. Соничната дуга
 • 17. непознато
 • 18. непознато
 • 19. Пси и пони
 • 20. непознато
 • 21. Во подне
 • 22. Птица во кавез
 • 23. Крусејдерси на кјути марк хронике
 • 24. На совите е добро што завршува добро
 • 25. Само еден гостин
 • 26. Со најдобар ноќен некогаш

Сезона 3[уреди | уреди извор]

Во други епизоди, нема наслов на македонски.

 • 01. Кристалното кралство (1. дел)
 • 02. Кристалното кралство (2. дел)

Сезона 4[уреди | уреди извор]

Во епизоди, нема наслови на македонски.

Поврзано[уреди | уреди извор]