Прејди на содржината

Миноксидил

Од Википедија — слободната енциклопедија
Миноксидил
A space filling model of the molecule.
Систематско (IUPAC)
6-(1-Piperidinyl)pyrimidine-2,4-diamine 3-oxide[1]
6-(1-Piperidinyl)-2,4-pyrimidinediamine 3-oxide[2]
2,4-pyrimidinediamine,6-(1-piperidinyl)-, 3-oxide[3]
Клинички податоци
Заштитени имињаАломакс, Пилфуд
AHFS/Drugs.commonograph
Бременосна
категорија
  • C
Начин на издавање
  • P(UK) for topical use, otherwise POM. Cannot be prescribed on the NHS.
Начин на
примена
Oral / topical
Фармакокинетички податоци
МетаболизамPrimarily hepatic
Полувреме на елиминација4.2 h
Екскрецијаrenal
Назнака
CAS-број38304-91-5 Ок
ATC кодC02DC01 D11AX01
IUPHAR/BPS4254
DrugBankDB00350 Н
ChemSpider10438564 Ок
UNII5965120SH1 Н
KEGGD00418 Н
ChEBICHEBI:6942 Н
ChEMBLCHEMBL802 Н
PDB ligand IDMXD (PDBe, RCSB PDB)
Хемиски податоци
ФормулаC9H15N5O
Моларна маса209.251 g/mol
Физички податоци
Точка на топење248 °C (478 °F)
Растворливост во вода<1 mg/mL (20 °C)
 НОк (што е ова?)  (провери)

Миноксидил е антихипертензивен вазодилататорен лек. Исто така го забавува губитокот на коса и го стимулира нејзиниот раст кај некои луѓе. Препаратите најчесто се со концентрации од 5% за употреба кај мажи и 2% за употреба кај жени.

  1. product, sigma. „M4145 Sigma ≥99% (TLC)“. sigmaaldrich.com. sigma. Посетено на 29 September 2016.
  2. cayman chemical, company. „safety data sheet“ (PDF). caymanchem.com. cayman chemical company. Посетено на 29 September 2016.
  3. archives, dailymed. „loniten- minoxidil tablet“. dailymed.nlm.nih.gov. DailyMed. Посетено на 29 September 2016.