Минангкабајски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Минангкабајски
Baso Minangkabau
Застапен во Индонезија
 Малезија
ПодрачјеЗападна Суматра, Риау, Џамби, Бенкулу, Северна Суматра, Ачех (Индонезија), Негери Сембилан (Малезија)
Говорници8,5 милиони  (2011)
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-2min
ISO 639-3или:
min — минангкабајски
zmi — негерисембилански малајски

Минангкабајски јазик (Baso Minangkabau; индонезиски: Bahasa Minangkabau) — австронезиски јазик што го говори народот Минангкабау во Западна Суматра, западниот дел на Риау, на југот на Ачех, северот на Бенкулу и Џамби, како и од доселениците во неколку града низ Индонезија.[1] Јазикот претставува и лингва франка долж западното крајбрежно подрачје на покраината Северна Суматра. Се говори и во извесни делови на Малезија, особено во сојузната држава Негери Сембилан.

Поради големите граматички сличности помеѓу минангкабајскиот и малајскиот, статусот на нивното сродство е спорен. Некои го сметаат за дијалект на малајскиот, додека други тврдат дека е посебен јазик од истата група.

Дијалекти[уреди | уреди извор]

Јазикот има неколку дијалекти кои напати се разликуваат и од село до село (на пр. преку река). Тие се: рао мапат тунгул, муаро сунгај лоло, пајакумбух, панкалан-лубук алај, агам-танах датар, панчунгсоал, котобару, сунгај бендунг аир и карангањар.[2] Во секојдневното општење, членовите на народот Минангкабау од разни области го користат дијалектот агам-танах датар (наречен Baso Padang или Baso Urang Awak = „нашински јазик“) кој има улога на стандард.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Kajian Serba Lingustik : Untuk Anton Moeliono Pereksa Bahasa (2000)
  2. Nadra, Reniwati, and Efri Yades, Daerah Asal dan Arah Migrasi Orang Minangkabau di Provinsi Jambi Berdasarkan Kajian Variasi Dialektikal (2008)