Прејди на содржината

Миелографија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Миелографија
Медицинска процедура
Миелограмот покажува арахноидитис во лумбалниот дел на 'рбетот.
ICD-10-PCS3.AW.10.^^
ICD-9-CM87.21
MeSHD009192
OPS-301 code:3-130

Миелографија (англиски: Myelography) — инвазивен радиолошки метод за снимање на 'рбетниот канал на 'рбетниот столб и 'рбетниот мозок по инјектирање на непроѕирно (контрастно) средство или воздух во субарахноидалниот простор на лумбалниот 'рбет со цел да се измеша со 'рбетномозочната течност (ликвор) и да се направи тој простор „видлив“ (во облик на „обоени полиња“) по осветлувањето со рендгенски зраци.[1]

По нанесувањето на контрастниот материјал[б 1] се добива рендгенска слика на која може да се проучи контурата на просторот исполнет со 'рбетномозочната течност (интрадурален простор). Тој простор, како и продолжетоците на нервните корени што излегуваат од 'рбетниот мозок, може да се видат по снимањето во различни проекции.[2] Со промена на положбата на пациентот, контрастниот медиум се меша со 'рбетномозочната течност'рбетномозочната течност или се движи со неа од простор во простор, што овозможува преглед на различни структури (на различни висини) и во исто време да се набљудува променетиот изглед на просторот што ги опкружува обвивките на 'рбетниот мозок, промените во 'рбетниот канал и присуството на структури кои предизвикуваат притисок врз 'рбетниот мозок или нервите (како што се хернијација на дискот, тумори или спинални остеофити). Миелографијата дава уште подобри резултати и подобро прикажување на оштетувањата, доколку се комбинира со магнетна резонантна томографија () (тогаш се нарекува компјутеризирана магнетна резонантна миелографија).[3]

Индикации[уреди | уреди извор]

Миелографијата е помошен метод за дијагностицирање на болести како што се:

 • Хернија на меѓупршленските дискови (дискус хернија)
 • Тумори на 'рбетниот мозок и' рбетниот столб
 • Повреда на 'рбетот,
 • Проширување на крвните садови
 • Други аномалии, особено оние придружени со компресија на 'рбетниот мозок.
 • За проценка на нарушувања во 'рбетниот мозок пред операциите на него.
 • За откривање и локализација на повреди на нервниот корен и 'рбетниот мозок.
 • За откривање и локализација на тумори во долниот дел на мозокот.

Компјутеризираната (KT) миелографија е исклучително корисен метод за пациенти кај кои не може да се изврши магнетна резонанција (на пример, кај пациенти со пејсмејкери или кохлеарни импланти), или за оние кај кои обезбедува ограничени информации (на пр., кај пациенти со вградени големи метални помагала во 'рбетниот столб).

Постапка за снимање[уреди | уреди извор]

Контраст (рендгенолошка боја) се вбризгува со специјална игла во цереброспиналната течност (која го опкружува мозокот и 'рбетниот мозок) која се следи и се слика со помош на флуороскоп, еден вид подвижен рендген.

Подготовка

 • Осум часа пред снимањето, на пациентот му е забрането да јаде или пие.
 • Пред снимањето, пациентот се соблекува и облекува специјална болничка ноќница.
 • Снимањето го врши неврорадиолог на амбулантско основа.


Техника на изведба

 • Прво, на пациентот му се дава локална анестезија на местото каде што се врши убод со спинална игла со која се инјектира контрастно средство.
 • Пред инјектирање со контраст, се врши класична лумбална пункција
 • Долга специјална игла се вметнува во 'рбетниот канал, со помош на слика на мониторот на уредот за рендген, и внимателно се внесува во субарахноидалниот простор помеѓу слоевите на мембраните што го опкружуваат 'рбетниот мозок.
 • Кога иглата е во правилна положба, се вбризгува контраст и се врши снимање.
 • За да се дозволи контрастот да се движи по структурите што се сликаат, главата нежно се навалува, додека радиологот се грижи контрастот да не стигне до мозокот.
 • По тестот, пациентот мора да помине најмалку 12 часа во кревет со крената глава и да пие колку што е можно повеќе течност. Тешките активности треба да се прекинат најмалку 24 часа за да се залечи убодот од иглата.

Контраиндикации[уреди | уреди извор]

 • Висок интракранијален притисок.
 • Алергија на контрастното средство.
 • Сомнеж на спинална блокада.
 • Нарушувања на крвавење.
 • Употреба на антикоагулантни лекови.
 • Инфекција на меките ткива или инфекција на 'рбетот.
 • Големо искривување на 'рбетот

Мерки на претпазливост[уреди | уреди извор]

 • Металните предмети и протезите како пејсмејкери, протетски помагала или други метални предмети не смеат да се користат за време на миелографијата со помош на магнетна резонантна томографија.
 • Пациентот мора да пријави алергија на контрастно средство, како и претходна интравенска пиелографија или други контрастни снимања.
 • Пред снимањето, пациентот треба да пријави несакани реакции во телото, вклучувајќи осип, едем и отежнато дишење, а лекарот треба да ја спроведе процедурата за премедикација пред миелографијата кај таквите пациенти.
 • Пред миелографија, луѓето со епилепсија мора да ја стабилизираат својата состојба користејќи лекови.
 • Срцевите и пациентите со бубрежни нарушувања бараат посебни мерки за подготовка.
 • Пациентите кои користат лекови мора да го пријават тоа на лекар бидејќи употребата на одредени лекови мора да се прекине 48 часа пред снимањето.
 • Употребата на лекови против коагулација на крвта привремено се прекинува пред миелографијата.

Недостатоци[уреди | уреди извор]

 • Повеќето пациенти немаат несакани ефекти по извршената миелографија. Сепак, поединци може да доживеат главоболка, болка во екстремитетите или општа слабост, гадење, повраќање, вртоглавица итн. Сите овие тегоби исчезнуваат во рок од 24 часа.
 • Миелографијата е инвазивна дијагностичка метода.
 • За време на миелографијата, пациентот е изложен на рендгенско зрачење.
 • Алергија може да се појави кај пациенти чувствителни на контрастното средство.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Белешки[уреди | уреди извор]

 1. Контрастниот материјал е на база на воден раствор и брзо се ресорбира по снимањето. Тој го заменил претходно употребуваниот маслен раствор, кој по постапката мора да се отстрани од спиналниот канал

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Sci-Tech Dictionary:myelography, Приступљено 11/09/2010.
 2. Bontranger, Kenneth L.; Lampignano, John P. (2005). Radiographic Positioning and Related Anatomy. St. Louis: Elsevier Mosby. ISBN 978-0-323-02507-2.
 3. Myelography, Encyclopedia of Surgery, Приступљено 11/09/2010.

Литература[уреди | уреди извор]


    Ве молиме, обратете внимание на важното предупредување
во врска со темите поврзани од областа на медицината (здравјето).