Лу Сјуен

Од Википедија — слободната енциклопедија
Џоу Шужен
ПсевдонимЛу Сјуен
Занимањераскажувач, книжевен критичар, есеист
Период1918 — 1936

Џоу Шужен (упр. 周樹人,трад. 周樹人), познат под псевдонимот Лу Сјуен (трад. 魯迅 ; упр. 鲁迅; пинјин Lǔ Xùn) — еден од најголемите кинески писатели на XX век. Од голем број на книжевни критичари се смета за основач на современата кинеска книжевност и тој пишувал на класичен кинески и на народен јазик. Лу Сјуен пишувал раскази, бил и преведувач, есеист и книжевен критичар.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]