Луј де Лабурдоне

Од Википедија — слободната енциклопедија
Луј де Лабурдоне

Луј де Лабурдоне (француски: Louis Charles Mahé de Labourdonnais) — француски шахист роден во Реинион, 17971840, каде што татко му бил гувернер. По неговото преселување во Франција, тогашната светска сила во шахот, се запозна со играта на околу 17-годишна возраст. Многу брзо напредува така што на 23-годишна возраст бил ценет како првак сѐ до неговата рана смрт. Тој очигледно бил заљубен во шахот бидејќи за време на неговите турнаменти, исто такал играл посебни игри за мали добивки.

Извор[уреди | уреди извор]

Бурџес, Нан и Емс, 2004, Светските најзначителни шаховски игри, Робинсон Паблишинг, Лондон. ISBN 1-84119-905-2