Прејди на содржината

Лазар Дрљача

Од Википедија — слободната енциклопедија
Лазар Дрљача

Лазар Дрљача (10 октомври 1882 – 13 јули 1970 година) бил сликар од Босна и Херцеговина, кој се самоидентификувал како босански богомил.

Биографија[уреди | уреди извор]

Роден во Блатна во близина на Босански Нови во семејство на босански Срби, тој првично бил експресионист,[1] но се свртел кон импресионизмот.[2] Дрљача се идентификувал како босански богомил, па затоа често го нарекувале и последниот богомил.[3][4][5]

Приемниот испит за ликовни уметности го положил во Виена во октомври 1906 година, а во 1911 година учествувал на меѓународната изложба во Рим за павилјонот на Кралството Србија,[6] по што се преселил во Париз за да посетува уметничко училиште и работел во Лувр гпри што ги копирал старите мајстори, Тицијан и Леонардо да Винчи, понекогаш по нарачка. Од 9 јули 1914 до 1919 година малку се знае за неговиот живот, но во белешката на сликата било забележано дека бил во логор во Сардинија.

Непосредно пред Втората светска војна, некаде околу 1935 година, засекогаш се вратил во Босна и се населил во селото Борци, на карстната висорамнина помеѓу Борачко Језеро и планината Прењ, над Коњиќ. Таму до крајот на животот живеел повлечено, прво во село, а откако се разболел се преселил во блиската планинска вила „ Шантица вила“, над Борачкото езеро, каде што умрел во 1970 година. Иако, во овој момент, во трошна состојба, „ Шантица Вила “ бил и Национален споменик на Босна и Херцеговина.[3][4][5]

Дела[уреди | уреди извор]

  • Тројца коњаници
  • Кабината на сликарот, Блатина, октомври 1929 година, акварел, 205 x 225
Тројца коњаници во Босна, Париз 1917 година.[7]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Dominique Auzias, Jean-Paul Labourdette Bosnie-Herzégovine 2008 Page 66 - "Lazar Drljača (1883-1970) est un artiste expressionniste rare"
  2. The Grove encyclopedia of Islamic art and architecture Jonathan M. Bloom, Sheila Blair - 2009 "Milenko Atanacković (1875–1955) became a naive artist, Atanasije Popović (1881– 1948) chose pleinairisme, while Lazar Drljača (1881–1970) turned to Impressionism. Djoko Mazalić (1888–1975) dedicated himself to formal Expressionism ..."
  3. 3,0 3,1 „Nestaje kuća pjesnika i bogumila“. Al Jazeera Balkans (босански). 30 January 2015. Посетено на 24 May 2017.
  4. 4,0 4,1 „Postavljen stećak na grob Lazara Drljače“. Radio Slobodna Evropa (Radio Free Europe) (босански). 16 August 2010. Посетено на 24 May 2017.
  5. 5,0 5,1 Ismet Smajlovic (May–June 1998). Kebo, Alija (уред.). „SLIKAR LAZAR DRLJACA“. Most 103-104 (14-15) - Casopis Za Obrazovanje, Nauku I Kulturu. 14-15 New Series (босански). Mostar, Bosnia and Herzegovina: www.most.ba (103–104). Посетено на 24 May 2017.
  6. Elezović, Zvezdana (2009). „Kosovske teme paviljona Kraljevine Srbije na međunarodnoj izložbi u Rimu 1911. godine“. Baština. 27.
  7. The Art treasures of Bosnia and Herzegovina Đuro Basler, Mirza Filipović, Sulejman Balić - 1987 " Lazar Drljaca (1881-1970) executed the Impressionist Three Horsemen (Fine Arts Gallery of BH), and between the wars, he painted ..."