Прејди на содржината

Ладислав II (Унгарија)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ладислав II или Ладислас II (унгарски: II. László, Хрватски и словачки: Ladislav II; 1131 - 14 јануари 1163) бил крал на Унгарија и Хрватска помеѓу 1162 и 1163 година, откако ја узурпирал круната од неговиот внук, Стефан III.

Ладислав ја добил титулата војвода од Босна од неговиот татко, Бела Втори од Унгарија, на шест години, но никогаш не владел со провинцијата. Наместо тоа, околу 1160 г. го следел примерот на својот помлад брат, Стефан, и се населил во Цариград, но и двајцата требало да се вратат во Унгарија по смртта на својот постар брат, Геза II , во 1162 година. Нивното враќање било поддржано од страна на византискиот цар Мануил I Комнин кој го искористил нивното враќање во обид да го прошири своето влијание над Унгарија. Првично, царот планирал да му помогне на Стефан IV да го искористи престолот, но унгарските господари само сакале да го прифатат Ладислав како крал против синот на покојниот Геза II, Стефан III.

Иако неговиот верен поддржувач, Лукас, архиепископот на Естергом, одбил да го круниса Ладислав и да го екскомуницира, тој бил крунисан од архиепископот Мико од Калока, во јули 1162 година, но умрел во рок од шест месеци по неговото крунисување.

Младост[уреди | уреди извор]

The King and the Queen sit on the throne while a soldier beheads noblemen
Родителите на Бела и кралицата Елена Вукановиќ на собранието на Арад во 1131 година (од Илустрирана хроника)

Ладислав е роден во 1131 година,[1] како втор син на кралот Бела II и неговата сопруга, Елена Вукановиќ.[2] Неколку месеци по неговото раѓање, неговата мајка го зела и неговиот постар брат Геза на собранието одржано во Арад каде што бароните кои биле сметани за одговорни за ослепувањето на кралот биле масакрирани по наредбата на кралицата.[1]

Армијата на Бела II ја нападнала Босна во 1136 година,[3] која тој ја одбележа со усвојување на титулата Крал на Рама по една мала река.[4][5] Следната година, кралот го назначил Ладислав војводата од Босна на собранието на преданите и бароните во Естергом.[1][5] Меѓутоа, Ладислав никогаш не владеел лично со територијата и администрацијата, туку бил надгледуван од бан, кој бил или назначен или избран функционер.[1][5]

Бела II умрел на 13 февруари 1141 година [6] и бил наследен од неговиот постар син, постариот брат на Ладислав, Геза II.[6] Илустрираната хроника пишува дека за време на неговото владеење царот Геза „доделувал приходи на војската на своите браќа“,[7] Ладислав и неговиот помлад брат, Стефан, во неодредена година,[1] иако според историчарот Балинт Хоман ова се случило во 1146 година научниците Ференц Мак и Ѓула Кристо тврдат дека двете војски го добиле овој грант околу 1152 година, кога кралот го назначил неговиот син Стефан за наследник.[1] [5]

Помладиот брат на Ладислав, Стефан, бил во заговор против кралот Геза, но не успеал во 1156 или 1157 година.[5][4] Стефан прво побарал засолниште во Светото Римско Царство, но подоцна побегнал во Византија.[4] Ладислав го следел и се населил во Цариград околу 1160 година.[5]

Владеење[уреди | уреди извор]

Ладислав бил крунисан за крал во јули 1162 година.[1][6] Церемонијата ја извршил архиепископот Калоцки, Мико, бидејќи архиепископот на Естергом, Лукас, му бил лојален на Стефан III и го сметал Ладислав за узурпатор.[1][5][6] Архиепископот Лукас го екскомуницирал Ладислав, но бил уапсен и затворен за возврат.[5]

Според хрониката на Хенри од Мигелн, Ладислав му доделил една третина од кралството на својот брат, Стефан, и титулата војвода.[5] Кинамус напишал дека Ладислав му ја доделил титулата урум („мојот господар“) на својот брат, што „меѓу Унгарците, ова име значи оној кој ќе успее до кралската власт“.[8][5] Ладислав се обидел да се помири со своите противници и го ослободил архиепископот Лукас за Божиќ по барање на папата Александар III.[5][1] Сепак, Архиепископот не му се придружил и продолжил да го поддржува Стефан III, кој се вратил во Унгарија и го окупирал Пресбург (денешна Братислава во Словачка).[1][5] Ладислав не го нападнал неговиот внук во Пресбург, но повторно го затворил надбискупот Лукас.[1]

Ладислав „ја узурпирал круната пола година“,[9] според Илустрирана хроника [5] и умрел на 14 јануари 1163.[10][6] Погребан бил во базиликата во Секешфехервар.[1]

Семејство[уреди | уреди извор]

Се чини дека Ладислав бил вдовец кога пристигнал во Цариград околу 1160 година, но и името на неговата сопруга и нејзиното семејство се непознати.[1] Ладислав „можел да се ожени со жена од кралска крв“ во Цариград, според Хонијат.[2] Сепак, продолжува Хонијат, Ладислав „се воздржал од бракот, за да не заборави да се врати во својата земја и на тој начин да доведе до рушење на неговите домашни работи, зашеметен од магијата на жена“. [1] Ќерката на Ладислав, Марија, била омажена со Николас Микијел, син на Витале II Микијел, венецијански дожд.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 1,12 1,13 1,14 Kristó & Makk 1996.
 2. 2,0 2,1 Makk 1994.
 3. Curta 2006.
 4. 4,0 4,1 4,2 Engel 2001.
 5. 5,00 5,01 5,02 5,03 5,04 5,05 5,06 5,07 5,08 5,09 5,10 5,11 5,12 Makk 1989.
 6. 6,0 6,1 6,2 6,3 6,4 Bartl и др. 2002.
 7. The Hungarian Illuminated Chronicle (ch. 167.121), p. 139.
 8. Deeds of John and Manuel Comnenus by John Kinnamos (5.1), p. 155.
 9. The Hungarian Illuminated Chronicle (ch. 169.121), p. 139.
 10. Stephenson 2000.

Извори[уреди | уреди извор]

Средни извори[уреди | уреди извор]

 • Bartl, Július; Чијман, Вилијам; Кохутова, Марија; Letz, Róbert; Сегеш, Владимир; Шкварна, Душан (2002).
 • Курта, Флорин (2006). Југоисточна Европа во средниот век, 500-1250 .
 • Engel, Pál (2001). Царството Свети Стефан: Историја на средновековна Унгарија, 895-1526 .
 • Кристо, Ѓула; Мак, Ференц (1996). Аз Árpád-ház uralkodói [Владетели на Домот на Ардад] (на унгарски).
 • Мак, Ференц (1989).
 • Мак, Ференц (1994).
 • Стивенсон, Пол (2000).