Курски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Куронски јазик)
Прејди на: содржини, барај
Курски јазик
Kuršu valoda
Изговор куршу валода
Застапен во Латвија, Литванија, Германија
Подрачје Европа
Говорници непознато  
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-3

Курски јазик (германски: Kurisch; латвиски: kuršu valoda; ливански: kuršių kalba) може да се однесува за повеќе различни варијанти на јазици но многу слични со себе. Така имаме старокурски и новокурски јазик.

Старокурски јазик[уреди | уреди извор]

Традиционално, поимот старокурски јазик се однесува за исчезнат јазик на курското племе што воглавном живеело на полуостровот Курланд а денес е во склоп на Латвија, но и по бреговите на Балтичкото Море. Јазикот бил сличен со финскиот и естонскиот. Јазикот исчезнал до XVII век и се претопил како дијалект на латвиски јазик и на литвански јазик познат како самогитски дијалект. Нема зачувани документи.

Новокурски јазик[уреди | уреди извор]

Таканаречениот новокурски јазик е зборуван од курсениеките. Во процесот на миграција на населението за време на XIV до XVII век Курите се населиле на територијата на источна Прусија и станале познати како курсениеки. Јазикот бил под влијание на германски јазик но исто така и од литвански јазик. Кон крајот на XVIII век новокурски дијалекти се оформиле и видно различни од околните јазици. За прв пат се објавил зборовник на курски во 1927 година во кој: 60% од зборовите биле исто со латвиските, 26% позајмени зборови од германски јазик и 13% литвански зборови. Луѓето што говорат јужен дијалект на латвиски јазик можат лесно да се разберат со Курите.