Коњсковола

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грб на Коњсковола

Коњсковола (полски: Końskowola) — село во југозападна Полска, помеѓу Пулави и Лублин, блиску до Курув, на реката Курувка. Селото е центар на посебна општина во рамите на општината Пулавиот Округ и Лублинското Војводство. Населено е со 2.188 жители (податоци од 2004 година).

Име[уреди | уреди извор]

Коњсковола би можело да се преведе како Коњска вола, но името доаѓа од вола - тип на село, и името на сопственикот - Јан Коњински (полски: Jan z Konina). Името на селото за првпат се спомнува уште во 1442 година.