Кортикостерон

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кортикостерон
Corticosterone-2D-skeletal.svg
Corticosterone molecule
Назнаки
50-22-6 Yes check.svgОк
ChEBI CHEBI:16827 X mark.svgН
ChEMBL ChEMBL110739 X mark.svgН
ChemSpider 5550 Yes check.svgОк
DrugBank DB04652 X mark.svgН
2869
3Д-модел (Jmol) Слика
MeSH Corticosterone
PubChem 5753
UNII W980KJ009P X mark.svgН
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (завери)
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

Кортикостеронот е хормон кој се секретира од кората на надбубрежните жлезди. Тој има значајна улога во метаболизмот на јаглехидратите. Исто така тој учествува и во синтезата на шеќерите од нешеќерни материи (од производите кои се создаваат при разградувањето на белковините и липидите). Значајна улога има и во заштитата на организмот од влијанието на разни стресови, при што ја одржува хомеостазата.