Корисник:Guitardemon666/песок

  Од Википедија — слободната енциклопедија
  Берберски
  Географска
  распространетост:
  Северна Африка (воглавно Мароко и Алжир; помали берберски заедници во Тунис, Либија, Египет, Западна Сахара, Нигер, Буркина Фасо, и Мали), како и Франција, Холандија, Белгија, Шпанија, САД и Канада
  Класификација:афроазиски
  • берберски
  Гранки:
  ISO 639-2 и 639-5:ber
  [[File:Berbers.png|300px]]
  Берберски
  Географска
  распространетост:
  Северна Африка (особено Мароко и Алжир; помали заедници во Тунис, Либија, Египет, Мавританија, Нигер и Мали)
  Класификација:афроазијатички
  • берберски
  Гранки:
  ISO 639-2 и 639-5:ber
  Location of Berber varieties in Northern Africa

  Локации каде берберски се зборува по дијалекти во Северна Африка.

           ташелхитски          Централномарокански тамазигт
           Tarifit          ченуа
           кабиле          ченауија
           тамашек          сахарско берберски

  Берберски јазик (Berber: ⵜⴰⵎⴰⵥⵉⵖⵜ Tamazight) е група на јазици што најмногу се зборуваат во Мароко, Алжир, Нигер, Мали и Либија. Сродни народи живеат исто така низ цела Сахара и во северните делови на Сахел. Тие припаѓаат во афроазијатската група на јазици. Има силно движење помеѓу говорниците на северните берберски јазици за обединување на сите варијансти од јазикот во еден единствен наречен тамазигт.

  Надворешни врски[уреди | уреди извор]