Клинефелтеров синдром

Од Википедија — слободната енциклопедија
Клинефелтеров синдром
47,XXY
Класификација и надворешни извори
Специјалностмедицинска генетика[*]
МКБ-10Q98.0-Q98.4
МКБ-9758.7
MedlinePlus000382
eMedicineped/1252
MeSHD007713

Клинефелтеров синдром претставува генетско заболување што е причина за бројчен хромозомски аберации, се јавува кај едно од 600 машки деца.

Настанување[уреди | уреди извор]

Клинефелтеровиот синдром настанува со појавување на грешка при разделувањето на половите хромозоми за време на мејозата. Наместо типичната машка шема XY клетките содржат XXY комбинација што значи дека има вишок на еден X хромозом.

Симптоми на синдромот[уреди | уреди извор]

Главни симптоми на синдромот се:

  • релативен висок раст;
  • појава на гради;
  • женски тип на косматост;
  • недоволен развиток на половите жлезди;
  • појава на стерилитет, што не е препознатлив пред пубертетот.

Прогноза[уреди | уреди извор]

Децата со Клинефелтеров синдром малку се разликуваат од другите деца. Иако тие можат да се соочуваат со проблеми во периодот на адолесценцијата, често емоционално однесување, како и тешкотии на училиште. Повеќето од нив се независни од нивните семејства во зрелоста. Можат да водат нормален, здрав живот. Резултатите од една студија спроведена во Австралија кај возрасни со синдромот покажува дека пациентите кои имале дијагноза и соодветен третман од многу рана возраст имало значајна корист во однос на оние кои биле дијагностицирани во зрелата возраст.

Галерија[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Класификација
П · Р · П
Надворешни извори