Прејди на содржината

Китолов

Од Википедија — слободната енциклопедија
Китолов

Китолов или китоловство — практика на ловење и убивање китови за нивните употребливи производи како што се месо, масло и маст. Историски гледано, китоловот е важна индустрија во многу делови од светот, обезбедувајќи ресурси за различни намени. Китовото масло било широко користено во светилки и како индустриска мазилка, додека китовата коска се користела во производи како корсети и чадори.[1][2]

Практиката на китоловот оди илјадници години, со докази за лов на китови пронајдени во археолошки локалитети од различни древни култури. Меѓутоа, во текот на XVII до почетокот на XX век китоловот станал голема трговска дејност, особено со доаѓањето на понапредните бродови и харпунската технологија. Во совремието, китоловот станал многу оспорен поради значителниот пад на популацијата на китови предизвикана од опширниот лов. Ова довело до создавање на Меѓународната китоловна комисија (МКК) во 1946 г., која го регулира китоловот и има за цел да обезбеди зачувување на видовите китови. Во 1986 г., МКК го забранила трговскиот китолов, иако некои земји продолжуваат да ловат китови под маската на научни истражувања или културни исклучоци.[3]

  1. Roman, Joe (2006-05-01). Whale (англиски). Reaktion Books. стр. 24. ISBN 978-1-86189-505-9. Посетено на 25 March 2017.
  2. Matera, Anthony. "Whale quotas: A market-based solution to the whaling controversy" Архивирано на 16 октомври 2015 г., Georgetown International Environmental Law Review. Fall 2000.
  3. Mark Tandy. „Population Estimates“. Iwcoffice.org. Посетено на 2010-07-10.

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]