Прејди на содржината

Кирил Јанчулев

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кирил Јанчулев
Роден 19 февруари 1896
Варош, Прилепско, Отоманско Царство (денес Македонија)
Починал април 1961
Софија, НР Бугарија

Кирил Јанчулев (19 февруари 1896 - април 1961) бил генерал во бугарската армија, учесник во Првата светска војна. Во Втората светска војна Јанчулев е командир на 22-ри пешадиски полк (1940), подоцна на 3-та балканска дивизија 1940), а во 1944 година е началник на генералниот штаб на бугарската армија (6 септември 1944 - 13 септември 1944).