Киргистански сом

Од Википедија — слободната енциклопедија
Киргистански сом
Кыргыз сом (киргиски)
Киргизский сом (руски)
KyrgyzstanP15-1Som-1999(2000) a.jpg 100 Som notes.JPG
1 Kyrgyz som (1999/2000)100 Kyrgyz som (1994)
ISO 4217
КодKGS
Составници
Подединица
 1/100тијин
Множинаsom
 тијинтијин
Банкноти20, 50, 100, 200, 500, 1000, 5000 сома
 Ретки1, 10, 50 тијини, 1, 5, 10 сома
Монети
 Чести1, 3, 5, 10 сома
 Ретки1, 10, 50 тијини
Демографија
Корисник/циКиргистан Киргистан
Издавач
Централна банкаНационална банка на Киргиската Република
 Мреж. местоwww.nbkr.kg
Вредност
Инфлација6.4%
 ИзворThe World Factbook, 2006 est.

Сом (киргиски и руски: сом) — валута во Киргистан. Кратенката за валутата е КГС. Еден сом е составен од 100 тијини. Сомот бил воведен на 10 мај 1993, со што била заменета советската рублја. Во моментот кога бил воведен сомот, 200 рублји биле еднакви на еден сом.

Потекло на поимот[уреди | уреди извор]

За време на Советскиот Сојуз, Киргизите, Казаците и Узбеците ја нарекувале рублјата како „сом“ и тоа име било испишано на банкнотите. Зборот „сом“ значи „чисто“ на казашки, киргиски, ујгурски и узбечки. Тоа се однесува на фразата „чисто злато“.

Монети[уреди | уреди извор]

Во оптек се следните монети: 1, 3, 5, 10 сома и 1, 10, 50 тијина.

Банкноти[уреди | уреди извор]

1993[уреди | уреди извор]

прва серија
слика вредност димензии главна боја датум повлекување
аверс реверс
KyrgyzstanP1-1Tyiyn-(1993)-doy f.jpg KyrgyzstanP1-1Tyiyn-(1993)-doy b.jpg
1 тијин
90×70
red
10 мај 1993
1 јануари 2008 [1]
KyrgyzstanP2-10Tyiyn-(1993)-doy f.jpg KyrgyzstanP2-10Tyiyn-(1993)-doy b.jpg
10 тијина
зелена
KyrgyzstanP3-50Tyiyn-(1993)-doy f.jpg KyrgyzstanP3-50Tyiyn-(1993)-doy b.jpg
50 тијина
сина
KyrgyzstanP4-1Som-(1993)-doy f.jpg KyrgyzstanP4-1Som-(1993)-doy b.jpg
1 сом
140×70
црвена
KyrgyzstanP5-5Som-(1993)-doy f.jpg KyrgyzstanP5-5Som-(1993)-doy b.jpg
5 сома
зелена
KyrgyzstanP6-20Som-(1993)-doy f.jpg KyrgyzstanP6-20Som-1993-donatedoy b.jpg
20 сома
сина

1994[уреди | уреди извор]

втора серија
слика вредност димензии гл. боја опис датум повлекување
аверс реверс аверс реверс
1 som 1994 ob.jpg 1 som 1994 rev.jpg
1 сом
135х65
кафеава, жолта.
Абдилас Малдибаев Кобуз, килкијак, Филхармониски оркестар во Бишкек
1994
1 јануари 2008 [2]
5 som 1994 ob.jpg 5 som 1994 rev.jpg
5 сома
сина, жолта
Бубусара Бејшеналиева Киргиска национална опера
10 som 1994 ob.jpg 10 som 1994 rev.jpg
10 сома
зелена, жолта
Касим Тинистанов Планини во Киргистан
20 som 1994 ob.jpg 20 som 1994 rev.jpg
20 сома
црвена, портокалова, кафеава
Тоголок Молдо Мавзолеј Манас
50 som 1994 ob.jpg 50 som 1994 rev.jpg
50 сома
црвено-кафеава, лилава
Курманџан Датка архитектура во Узген од 11-12 век
100 som 1994 ob.jpg 100 som 1994 rev.jpg
100 сома
сива, кафеава, маслинеста
Токтогул Сатулганов Брана Токтогул
1995

1997[уреди | уреди извор]

трета серија
слика вредност димензии гл. боја опис датум
аверс реверс аверс реверс заштитна марка печатење датум повлекување
KyrgyzstanP15-1Som-1999(2000) a.jpg KyrgyzstanP15-1Som-1999(2000) b.jpg 1 сом 120 × 60 mm зелена, портокалова Абдилас Малдибаев комуз, килкијака, Филхармониски оркестар во Бишкек портрет 1999 7 февруари 2000 1 јануари 2010 [3]
KyrgyzstanP13-5Som-1997 a.jpg KyrgyzstanP13-5Som-1997 b.jpg 5 сома 135 × 65 mm темносина Бубусара Бејшеналиева Киргиска национална опера 1997 17 декември 1997
KyrgyzstanP14-10Som-1997 a.jpg KyrgyzstanP14-10Som-1997 b.jpg 10 сом темнозелена Касим Тинистанов Планини во Киргистан
KyrgyzstanP19-20Som-2002 a.jpg KyrgyzstanP19-20Som-2002 b.jpg 20 сома црвеникава Тоголок Молдо Мавзолеј Манас портрет 2002 15 август 2002 во оптек
KyrgyzstanP20-50Som-2002 a.jpg KyrgyzstanP20-50Som-2002 b.jpg 50 сома 145 × 70 mm црвена, виолетова Курманџан Датка Архитектура во Узген од 11-12 век
KyrgyzstanP21-100Som-2002 a.jpg KyrgyzstanP21-100Som-2002 b.jpg 100 сома 150 × 72 mm зелена, виолетова Токтогул Сатилганов Хан Тенгри
KyrgyzstanP22-200Som-2004 a.jpg KyrgyzstanP22-200Som-2004 b.jpg 200 сома 155 × 74 mm жолта Аликул Османов езеро Исик Ќол 2000
2004
28 август 2000
2 август 2004
KyrgyzstanP23-500Som-2005 a.jpg KyrgyzstanP23-500Som-2005 b.jpg 500 сома 160 × 76 mm виолетова Сајакбај Каралаев Сајакбај Каралаев и слики од Манас 2000
2005
28 август 2000
1 ноември 2005
KyrgyzstanP18-1000Som-2000 a.jpg KyrgyzstanP18-1000Som-2000 b.jpg 1000 сома 165 × 78 mm сива, зелена Јусуф Баласагуни Пл. Сулајман 2000 28 август 2000

2009[уреди | уреди извор]

четврта серија
слика вредност димензии гл. боја опис датум
аверс реверз аверс реверс заш. марка печатење датум
20 som 2009 ob.jpg 20 som 2009 rev.jpg 20 сома 120 × 50 mm црвена Тоголок Молдо Таш Рабат Тоголок Молдо 1 јули 2009
50 som 2009 ob.jpg 50 som 2009 rev.jpg 50 сома 126 × 61 mm портокалова Курманџан Датка минаре и мавзолеј Алај Царица 1 јули 2009
100 som 2009 ob.jpg 100 som 2009 rev.jpg 100 сома 132 × 63 mm сина Токтогул Сатилганов Брана Токтогул Тотогул Сатилганов 1 јули 2009
200 som 2010 ob.jpg 200 som 2010 rev.jpg 200 сома 138 × 66 mm жолта Аликул Османов езеро Исик Ќол Аликул Османов 1 декември 2010 2010
500 som 2010 ob.jpg 500 som 2010 rev.jpg 500 сома 144 × 69 mm виолетова Сајакбак Каралаев Мавзолеј Манас Сајакбај Каралаев 1 декември 2010 2010
1000 som 2010 ob.jpg 1000 som 2010 rev.jpg 1000 сома 150 × 71 mm сива, зелена Јусуф Баласагуни Пл. Сулајман Јусуф Баласагуни 1 декември 2010 2010
5000 som 2009 ob.jpg 5000 som 2009 rev.jpg 5000 сома 168 × 80 mm (не е прецизно) зелена Сујменкул Чокморов Плоштад Ала-То Сујменкул Чокморов 2 март 2009

Курсна листа[уреди | уреди извор]

Тековен девизен курс на KGS
Од Google Финансии: MKD AUD CAD CHF EUR GBP HKD JPY USD CNY RUB
Од Yahoo! Финансии: MKD AUD CAD CHF EUR GBP HKD JPY USD CNY RUB
Од XE.com: MKD AUD CAD CHF EUR GBP HKD JPY USD CNY RUB
Од OANDA.com: MKD AUD CAD CHF EUR GBP HKD JPY USD CNY RUB

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]